Bijna 40 procent in NFL draagt slechte helm

Door

Bijna 40 procent van de spelers in de NFL droeg vorig seizoen een helm die slecht scoorde inzake preventie van hersenschuddingen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers aan Virginia Tech.

Riddell’s VSR-4-helm kreeg maar één ster in een studie rond footballhelmen onder leiding van biomedisch ingenieur Stefan Duma. Een andere helm van Riddell, de revolution speed, was de enige helm die vijf sterren kreeg.

Vijf modelen kregen vier sterren toegewezen: twee van Riddell, twee van Schutt en één van Xenith. Volgens Riddell droeg 38 procent van de spelers de VSR-4 vorig seizoen.

Ook zeiden ze dat zeker 39 procent wel een goede helm droeg, modellen die onder de naam revolution vallen of de nieuwe Riddell 360. ,,We hopen dat door dit en ander onderzoek, de spelers en teams meer en meer zullen kiezen voor de revolutionhelmen,” zei Riddell voorzitter Dan Arment.

Iedere speler mag zelf kiezen welke helm ze dragen. In November zei de NFL dat zo’n 75 procent van de spelers in 2010 een helm droeg van Riddell, met wie de NFL een sponsorcontract heeft sinds 1990.

De liga zei ook dat 23 procent door Schutt wordt gemaakt, 1 tot 2 procent door Xenith en een handvol door Adams USA. De helmen van Adams zijn de enige die niet worden aanbevolen door de studie van Duma.

In een telefooninterview zei Duma dat dit de eerste keer is dat de resultaten van zo’n test openbaar worden gemaakt. ,,Al deze helmen beschermen je tegen een schedelfractuur, dus wat wij doen is kijken hoe ze je beschermen tegen hersenschade,” zei Duma. ,,We baseren de uitkomst op de miljoen impacten die we hebben verzameld. Het resultaat van 8 jaar onderzoek.”

Foto: www.teamskyline.com

 

Ook leuk om te lezen