Bas Rutten in de UFC Hall of Fame

Door

BIRMINGHAM, AL - MAY 07: Bas Rutten (L) wins a controversial decision over Kevin Randleman (R) to capture the UFC Heavyweight Championship at the Boutwell Auditorium on May 7, 1999 in Birmingham, Alabama. (Photo by Susumu Nagao/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Voormalig UFC Heavyweight kampioen Bas Rutten krijgt een plek in de Ultimate Fighting Championship Hall of Fame. In juli zal de Nederlandse vechter een plekje krijgen tussen de grote MMA-vechters.

Rutten zal een speciaal plekje krijgen in een nieuwe afdeling binnen de Hall of Fame, die van pioniers die voor 2000 naam hebben gemaakt in de UFC. De 50-jarige Tilburger kende een hele korte maar imponerende carriere in de UFC. Hij vocht tussen 1993 en 1999 in Japan, waar hij een hele grote naam is. In 1999 werd hij door de UFC binnengehaald. Hij won zijn eerste partij meteen van de Japanner Tsuyoshi Kohsaka. Vier maanden later mocht hij al voor de Heavyweight titel vechten. Tegen Kevin Randleman moest er een jurybesluit aan te pas komen en die stemden in het voordeel van de Nederlander. Hij won daarmee zijn eerste titel in de UFC en het was meteen ook zijn laatste gevecht in de organisatie.

Door blessures moest hij stoppen. In 2006 maakte hij nog op winnende wijze een terugkeer bij een andere organisatie. Tegenwoordig woont Rutten in de Verenigde Staten en is hij onder andere analist, commentator en trainer. Hij is de eerste Nederlander in de UFC Hall of Fame.

Foto’s: Getty Images / Zuffa (UFC)

Ook leuk om te lezen