Ballers: nieuwe HBO tv-serie over de NFL

Door

ballers-poster

Nu de NFL zijn verplichte vakantie houdt, vult HBO dat gat met een nieuwe serie die samen loopt met de NFL. In de hoofdrol Dwayne ‘the Rock’ Johnson. Hij speelt in deze serie een gepensioneerde Miami Dolphins speler, die een nieuwe carrière begint als mentor voor (oud) NFL-spelers.

Legaal?

HBO heeft een goede band met de NFL en laat ons sinds 2001 genieten door Hard Knocks. Dat maakt het juist zo frappant dat HBO geen toestemming aan de NFL heeft gevraagd voor het gebruik van de officiële logo’s en de gelijkenissen. In de trailer zien wij het oude Dolphinslogo en in verslagen van mensen die de eerste aflevering hebben gezien zullen er meerdere NFL-logo’s duidelijk zichtbaar zijn. Films zoals Any Given Sunday hebben destijds bewust ervoor gekozen om geen NFL-logo’s te gebruiken maar om fictieve teams te gebruiken, dit om rechtszaken te voorkomen.

Een HBO-woordvoerder liet weten aan PFT.com: “HBO is zich altijd bewust over intellectuele eigendom van anderen, maar in deze context is er geen wettelijke verplichting om hun toestemming te verkrijgen.”

Entourage
De trailer laat een mooi zonnig Miami waarbij overdaad niet schaadt en heeft een vibe over zich die doet denken aan de serie Entourage. Dat is geen toeval omdat Ballers bedacht is en geproduceerd word door Steven Levinson, producer van onder andere Entourage.

Negatief beeld

In 2003 zond ESPN de football serie Playmakers uit. De serie ging over het leven van professionele footballspelers, maar in een fictieve league. Playmakers liet alleen SNF en NCAA football voor zich in de kijkcijfers, maar ondanks dit succes werd de serie geschrapt onder druk van de NFL. Deze vond dat het leven van een professionele speler te negatief belicht werd.

Op Youtube zijn de vier afleveringen van Playmakers te vinden.

Sinds Roger Goodell aan de macht is heeft hij continue geprobeerd om de league in een positief daglicht te stellen. Maar in de Ballers trailer zien wij NFL-spelers die niet onwelwillend in contact komen met schaars geklede vrouwen, dure auto’s, feesten, alcohol en drugs. En dat is juist een plaatje dat Goodell niet wil zien. Of Goodell dezelfde druk op HBO gaat leggen, zoals de NFL dat twaalf jaar geleden heeft gedaan is nog maar de vraag, maar wel een interessante gedachte om in je achterhoofd te houden als wij de serie kijken.

De eerste aflevering van Ballers word zondag 21 juni uitgezonden op HBO 10pm ET.

Foto: HBO

Ook leuk om te lezen