Avalanche blijven in de race voor NHL play-offs

Door

In de strijd om de laatste play-offplaatsen in de Western Conference hadden zowel de Colorado Avalanche als de Calgary Flames nog kansen. Die kansen waren wel heel klein en dus was het onderlinge duel van vitaal belang voor de play-offkansen van beide ploegen. De Avalanche wonnen in reguliere speeltijd, waarmee de Flames uitgeschakeld lijken.

Calgary kende daarbij het thuisvoordeel, maar begonnen de wedstrijd zeer ongelukkig. Al na drie minuten passeerde Jay Bouwmeester zijn eigen doelman. Bouwmeester tipte het schot van Mark Olver, doelman Miikka Kiprusoff had geen passend antwoord.

Toen Gabriel Landeskog in de neutral zone getript werd, konden de Avalanche hun extra attacker op het ijs zetten. Landeskog wist de puck nog bij Erik Johnson te krijgen, waarna hij de puck lang in bezit hield. Hij schoot uiteindelijk, zag David Jones het schot van richting veranderen en de puck in het net vliegen. Daarmee kwamen de Avalanche op een comfortabele 2-0 voorsprong.

De Flames gingen aan het eind van de periode in de powerplay nog op zoek naar de 2-1, maar het belangrijke doelpunt viel niet. De grootste kans was voor Bouwmeester, maar 1:1 met Varlamov won de doelman van de Avalanche.

In de tweede periode zochten de Flames verder. Matt Stajan kreeg een grote kans, maar de rebound op het schot van Lee Stempniak was niet aan hem besteed. Ook een scrimmage voor het doel met enkele schoten leverde geen doelpunt op.

Colorado kwamen er nog weinig aan te pas, maar ze schroefden wel hun voorsprong op naar 3-0. Milan Hejduk schoot vanaf de blueline raak op aangeven van Johnson en Landeskog. Hejduk maakte zijn 14de doelpunt van het seizoen, na 23 wedstrijden niet gescoord te hebben.

De 3-0 stond in de second intermission nog steeds op het scorebord en de Flames vochten ook in de derde periode om terug te komen in de wedstrijd. Mark Giordano stond na enkele minuten vogeltjevrij voor doelman Varlamov, maar de Rus hield opnieuw zijn doel schoon. Varlamov maakte in totaal 38 saves, zijn collega aan de overkant 24.

De Avalanche kwamen in de derde periode nauwelijks in de problemen. Pas na de interference penalty voor Ryan O’Byrne werden de Flames echt heel gevaarlijk. Dat leverde ook gelijk een doelpunt op. Jarome Iginla zag een gat in de korte hoek en maakte geen fout. Daarmee was Varlamov zijn shutout kwijt, maar hij bleef de beste man op het ijs.

Calgary was weliswaar een doelpunt ingelopen, maar er waren nog slechts 38 seconden te spelen. Doelman Kiprusoff bleef dan ook op de bank zitten, maar nadat de Avalanche de face-off wonnen was de zaak beslist: Peter Mueller schoof de puck in het lege net.

Daarmee blijven de Calgary Flames(elfde plaats) op 85 punten staan. Met nog drie wedstrijden te gaan voor de Flames staan zij op een achterstand van vier punten. Mathematisch gezien bestaat er nog een kans voor Calgary, maar kijkende naar het programma van de diverse kanshebbers lijken de Flames kansloos.

De Avalanche staan met 88 punten op een tiende plaats, maar spelen nog slechts twee wedstrijden. De achterstand op de achtste plaats is slechts één punt, maar de nummers zeven, acht en negen hebben allen nog vier wedstrijden te spelen en zijn daarmee in het voordeel ten opzichte van Colorado.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen