Voormalig Ravens eigenaar Art Modell overleden

Door

Art Modell, de voormalige eigenaar van de Baltimore Ravens en een NFL pionier, is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Baltimore. Hij was een dag eerder opgenomen nadat enkele organen stopten met functioneren.

Art ModellModell nam in 1996 het controversiële besluit om zijn team, de Cleveland Browns, te verhuizen naar Baltimore. Cleveland kreeg drie seizoenen later een nieuwe NFL-franchise, die sindsdien onder de oude naam en kleuren de stad weer vertegenwoordigen.

NFL Pionier
Met dank aan Modell, die tussen 1962 en 1993 de NFL vertegenwoordigde in onderhandeling met televisiemaatschappijen, verdiende de NFL in die periode ruim 8,4 miljard dollar en groeide de sport uit tot de meest succesvolle in de Verenigde Staten. Daarnaast stond hij aan de wieg van de eerste Collective Bargaining Agreement (CAO) in 1968, en kwam hij twee jaar later op het idee om Monday Night Football games nationaal uit te zenden. In de eerste Monday Night wedstrijd op nationale televisie versloegen zijn Browns de New York Jets: 31-21.

Hall of Fame
Een pionier als Art Modell zou ongetwijfeld al in de Pro Football Hall of Fame zijn gekomen, ware het niet dat zijn reputatie grote schade opliep na zijn besluit om Cleveland te verlaten. Destijds protesteerden niet alleen de fans in de straten van Cleveland, ook de sportjournalisten spraken schande van het besluit. Een deel van die schrijvers zijn nu verantwoordelijk voor de selectie-procedure voor de Hall of Fame, dus het blijft afwachten of een buste van Modell ooit in Canton, Ohio te zien zal zijn. Verdiend heeft hij het zeker.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen