Andrew Luck wil met Colts naar de Super Bowl

Door

Indianapolis Colts v Jacksonville Jaguars

Andrew Luck kan niet wachten om weer naar het werk te gaan, hoewel hij weet dat het niet hetzelfde zal zijn. De Colts’ locker room zal veel nieuwe namen en gezichten herbergen. Bruce Arians is er niet meer, dus Indy’s tweedejaars quarterback zal moeten werken met een nieuwe offensive coordinator. In plaats van zich druk te maken over waar hij zal gaan spelen en het halen van tentamens kan Luck zich dit gehele offseason richten op het trainen met teamgenoten.

“Ik denk dat we allemaal nog wat oud zeer hebben na de laatste wedstrijd.” zei Luck, refererend aan de play-off nederlaag in januari tegen Baltimore. “Het is daarentegen goed om weer in de stad te zijn en de jongens weer te zien.” Vandaag zal het basisteam bij elkaar komen voor de eerste meeting van het seizoen 2013.

Goede doel
Voordat Luck weer aan football dacht, had hij echter andere zaken te doen in Indianapolis met het lanceren van “Change The Play,” een campagne dat als intentie heeft kinderen te helpen sportief te blijven en gezonde keuzes te maken. Luck werkt hierbij samen met Riley Hospital for Children en spendeerde zaterdag nog twee uren met ongeveer 50 kinderen in het Indiana University Health Sports Performance Center.

Hulp
Hij deed dit overigens niet alleen. Hij nam diverse teamgenoten mee, waaronder running back Vick Ballard, left tackle Anthony Castonzo, defensive tackle Josh Chapman en receiver Griff Whalen. Ook IndyCar driver Charlie Kimball deed een duit in het zakje. Toch was Luck de ster in het gezelschap. Hij beantwoordde diverse vragen van de kinderen. Op de vraag welke sport hij zou beoefenen als hij geen football kon spelen, antwoordde hij: “Voetbal. Ik groeide op in Europa, waar voetbal de grootste sport is.”

Records
In Amerika is Luck echter een steeds groter wordende NFL ster. Vorig seizoen produceerde Luck één van de beste rookie quarterback seizoenen ooit. Hij orkestreerde een van de meest grootse one-year turnarounds in NFL historie, door de Colts van 2-14 in 2011 naar 11-5 en een play-off plek te loodsen. Hij zette ook NFL rookie records neer voor aantal pogingen (627) en yards passing (4374) en meeste yards in één wedstrijd (433). Hij brak Peyton Manning’s franchise rookie mark voor completions (354) en eindige als derde allertijden met 23 touchdown passes gegooid door een rookie. Hij verdiende een trip naar de Pro Bowl, waar hij samen met Manning het AFC team leidde.

Nieuwe offense
Hoe spendeert een high-profile quarterback zijn eerste pro offseason? “Ik heb wat vrije tijd genomen, heb gerelaxt, heb aan Change The Play gewerkt en toen was het al weer tijd om terug naar kantoor te gaan.” Er ligt in ieder geval genoeg werk op het kantoor te wachten. Het start allemaal met het leren van een nieuwe offense. In plaats van te steunen op Arians’ vertical passing game zal de nieuwe offensive coordinator, Pep Hamilton, zijn versie van een West Coast offense met een krachtige running game willen implementeren. Waar sommige jonge quarterbacks moeite zouden hebben met zo’n verandering heeft Luck het grote voordeel dat hij met Hamilton heeft samengewerkt op Stanford. Hij kent het concept dus.

Op naar de Super Bowl
Luck kon niet echt een goede vergelijking trekken tussen de twee teams, maar ziet veel hoop voor de toekomst. “Ik heb echt ontzettend veel zin in de samenwerking met hem (Hamilton). Ik denk dat het een voordeel is dat ik niet alles nieuw hoef te leren.” Luck kan dus, samen met teamgenoten Coby Fleener en Whalen, beiden zijn ook Stanford alumni, zijn teamgenoten voorbereiden op Hamilton. Reggie Wayne heeft volgens Luck geen adviezen nodig. “Reggie’s too smart, he doesn’t need me teaching him anything,” zei Luck, die het laatste hoofdstuk van het seizoen graag anders ziet dan vorig jaar. “Ik wil graag met de Colts naar de Super Bowl, maar dan moeten we keihard werken. Eerst maar eens goed beginnen en kijken of iedereen vandaag op tijd komt bij de eerste teammeeting.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen