Analyse: Zo scoor je tegen de contenders in de NBA

Door

Chicago Bulls v Phoenix Suns

In eerdere analyses hadden we het al over de offense van alle teams uit het Westen en het Oosten. Maar: “Defense wins championships”. Tijd dus om te kijken waar de defensies van de contenders kwetsbaar zijn, welke hier gerangschikt zijn op defensive rating. Opnieuw maken we daarvoor gebruik van de shot charts van Austin Clemens.


De leeswijze is simpel:

– hoe blauwer een bol, hoe beter een team op die positie verdedigt

– hoe roder een bol, hoe slechter een team op die positie verdedigt

– hoe groter een bol, hoe meer schoten teams vanaf die positie ondernemen


GOLDEN STATE WARRIORS
DefRtg: 97,5 (1)

defense gsw

Opvallend: Als team met (veruit) de beste defensive rating in de NBA zijn er maar weinig zones waar de Warriors kwetsbaar zijn. Enkel in de rechterhoek en rechts van de top van de driepuntlijn is er wat rood en oranje te zien. Vooral onder en rond de basket verdedigt GSW enorm sterk. Daar zie je meteen de waarde van Andrew Bogut.

SAN ANTONIO SPURS
DefRtg: 99,6 (3)

defense sas

Opvallend: De Spurs hebben wel wat meer kwetsbare zones dan GSW. Nagenoeg de hele rechterzijde is oranje en rood, en ook de linkerhoek vormt een probleem. Verder zijn de top of the key en links van de basket toch wel aandachtspunten voor coach Gregg Popovich. Gelukkig wordt er onder de basket wel stevig verdedigd.

PORTLAND TRAIL BLAZERS
DefRtg: 99,8 (4)

defense por

Opvallend: De Trail Blazers waren vorig seizoen defensief niet bepaald sterk. Daar hebben ze dit seizoen verandering in gebracht. Vooral vanaf de driepuntlijn is het blijkbaar moeilijk scoren tegen Portland. De enige kwetsbare zones van de Blazers bevinden zich rond de vrije worplijn en een kleintje links van de basket.

WASHINGTON WIZARDS
DefRtg: 99,9 (5)

defense was

Opvallend: Tegen de Wizards moet je vooral niet willen gaan scoren uit de hoeken en onder de basket. Maar in het scouting report komen wel een drietal kwetsbare zones naar voor. Ten eerste de rechterzijde van de driepuntlijn, ten tweede een stuk van de linkerzijde van de driepuntlijn en van mid-range, en ten derde de zone vlak voor de basket.

HOUSTON ROCKETS
DefRtg: 99,9 (6)

defense hou

Opvallend: Net als Portland zet ook Houston dit seizoen defensief een stap voorwaarts. Vooral driepunters worden erg goed verdedigd door de Rockets. Daar wordt de waarde van Patrick Beverley en Trevor Ariza meteen duidelijk. Buiten helemaal links van mid-range wordt ook daar goed verdedigd, maar onder en rond de basket zit Houston met een probleem.

MEMPHIS GRIZZLIES
DefRtg: 100,2 (8)

defense mem

Opvallend: De Grizzlies houden hun reputatie van sterk defensief team ook dit seizoen recht. Onder en rond de basket is het met Marc Gasol en Zach Randolph niet makkelijk scoren. Ook in de mid-range zone verdedigt Memphis sterk, de linkerzijde vormt daarbij een uitzondering. Minder sterk zijn de Grizzlies op de top en aan de rechterzijde van de driepuntlijn.

ATLANTA HAWKS
DefRtg: 100,4 (9)

defense atl

Opvallend: De Hawks zijn niet alleen offensief enorm sterk, ook defensief doet het team van coach Mike Bundeholzer het uitstekend. Toch zijn er een aantal kwetsbare zones waaruit tegenstanders bovengemiddeld scoren. De zone rond de basket is een aandachtspunt. Ook links en rechts van de top van de driepuntlijn vormt een probleem, net als rechts vanaf mid-range.

OKLAHOMA CITY THUNDER
DefRtg: 101,3 (10)

defense okc

Opvallend: Er lijken dit seizoen een stuk meer goede defensieve teams dan vorig seizoen, toen de Thunder met nagenoeg dezelfde defensive rating op een vijfde plek stonden. Het probleem bij OKC is wel héél duidelijk. Buiten de rechterhoek vormt alles vanaf de rechterzijde een serieus probleem. Onder de basket verdedigen de Thunder zeer sterk.

CHICAGO BULLS
DefRtg: 102,1 (13)

defense bulls

Opvallend: De Bulls pas dertiende in defensive rating? Vorig seizoen waren ze nog tweede! Echt elite is het team van coach Tom Thibodeau defensief dus niet meer. Het grote probleem bij de Bulls bevindt zich vooral aan de linkerzijde. Zowel van mid-range als vanaf de driepuntlijn wordt er niet sterk verdedigd. Eigenlijk is Chicago overal van mid-range kwetsbaar.

DALLAS MAVERICKS
DefRtg: 103,2 (14)

defens mavs

Opvallend: Wie wil scoren tegen de Mavericks kan dat best doen vanuit twee kwetsbare zones. Ten eerste is er de hele linkerzijde tegen de baseline, zowel met driepunters als mid-range shots. Ten tweede zijn de Mavs niet sterk op de top van de driepuntlijn. Ondanks de aanwezigheid van Tyson Chandler verdedigen de Mavs slechts gemiddeld onder de basket.

TORONTO RAPTORS
DefRtg: 104,4 (19)

defense tor

Opvallend: Defensief zijn de Raptors niet bepaald top. Dat bewijst hun zwakke defensive rating, net als deze shot chart. Vooral onder de basket zijn de Raptors enorm kwetsbaar, zeker in de zone vlak voor de basket. Maar ook vanaf de top van de driepuntlijn, vanuit de hoeken en aan de rechterzijde vanaf mid-range is het makkelijk scoren tegen Toronto.

LOS ANGELES CLIPPERS
DefRtg: 110,6 (20)

defense lac

Opvallend: Al staat DeAndre Jordan pal onder de basket, hij kan niet voorkomen dat tegenstanders daar bovengemiddeld scoren tegen de Clippers. Daar ligt echter niet het enige probleem voor coach Doc Rivers. Buiten uit de linkerhoek en vanop de top knallen teams makkelijk én veel raak vanaf de driepuntlijn tegen de Clippers.

CLEVELAND CAVALIERS
DefRtg: 105,1 (22)

defense cavs

Opvallend: De Cavaliers hebben defensief nog veel werk voor de boeg. Er wordt eigenlijk maar in twee zones sterk verdedigd: aan de linkerzijde vanaf mid-range en in de rechterhoek. Links- en rechts van de top en uit de linkerhoek worden veel driepunters raak geknald. Het grootste probleem situeert zich echter onder en rond de basket, waar de afwezigheid van Anderson Varejao gevoeld wordt.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen