American League MVP: Verlander vs. Ellsbury

Door

Hoera! De pitchers tellen weer mee in de Major League. Justin Verlander werd afgelopen maandag benoemd tot de MVP van de American League. De eerste pitcher die deze award wint sinds Roger Clemens in 1986. De ace van de Detroit Tigers liet in de stemming Jacoby Ellsbury, José Bautista en Curtis Granderson achter zich. Vooraf was er echter een discussie of een pitcher wel in aanmerking komt voor zo’n award aangezien hij maximaal 35 wedstrijden per seizoen in actie komt. Een pitcher heeft dus veel minder impact op een team dan een veldspeler zoals Ellsbury. Tijd voor een breakdown. Verlander vs. Ellsbury.

Kwaliteiten

Verlander beschikt over drie strikeout pitches waar slagmannen nog altijd midden in de nacht van wakker liggen. De fastball klokte regelmatig 98 mph die hij afwisselde met de goed geplaatste change-up. Tot slot beschikte hij ook nog over een curveball waar een boog aan zat zo groot als de poort van St. Louis. De fans in Detroit wisten om de vijf dagen dat een zege bijna een zekerheid was als Verlander op de heuvel stond.

Noem je Ellsbury dan denk je direct aan een lead-off hitter die met zijn snelheid honken steelt. Niemand had kunnen denken dat deze man uit zou groeien tot een power hitter voor de Red Sox. Verbaal was hij niet de leider van het team, Ellsbury liet liever zijn knuppel het woord doen. Hij sloeg homeruns, doubles en steelde honken als daar om gevraagd werd en dekte met zijn snelheid een groot gebied af in center field.

Beste prestatie van het seizoen

Detroit Tigers vs. Toronto Blue Jays. 7 mei 2011. Verlander is deze wedstrijd niet te stoppen en maakt de wedstrijd af met een no-hitter. Had zelfs een perfect game kunnen zijn als hij die ene vrije loop niet had gegeven. Bij Verlander had je altijd het idee dat hij een no-hitter zou kunnen gooien, drie keer was hij er dichtbij. Twee keer een 2-hitter en eenmaal een 1-hit tegen de Los Angeles Angels.

Voor Ellsbury is één moment moeilijk te kiezen, omdat hij over het hele seizoen een constant niveau haalde. Zijn prestatie is het beste te omschrijven in de maand september, de maand van de collapse van de Red Sox (7-20). Ellsbury was de enige speler die zijn niveau haalde en zo de hoop om de postseason te halen in leven hield. Hij had in de maand september een .358 slaggemiddelde en daarbij acht homeruns.

Seizoen statistieken

De statistieken van Justin Verlander:
1st in AL in W (24)
1st in AL in IP (251.0)
1st in AL in SO (250)
1st in AL in ERA (2.40)
1st in AL in WHIP (0.92)
1st in AL in W% (.828)
4th in AL in CG (4)

De statistieken van Jacoby Ellsbury:
5th in AL in BA (.321)
5th in AL in HR (32)
6th in AL in RBI (105)
3rd in AL in R (119)
4th in AL in SB (39)
6th in AL in SLG (.552)
5th in AL in OPS (.928)

Waarde voor het team

Zonder Verlander hadden de Detroit Tigers nooit de postseason gehaald. De ploeg van manager Jim Leyland eindigde het seizoen met 95 overwinning, streep dan de 24 overwinningen met Verlander daarbij weg. Al waren de Tigers natuurlijk meer dan alleen Verlander. Miguel Cabrera en Victor Martinez draaiden een uitstekend seizoen en José Valverde ontpopte zich als een betrouwbare closer. Leyland pleitte dan ook voor Verlander als MVP en als dat niet zou gebeuren dan mankeerde er iets aan de ogen van de stemmers.

Ellsbury was duidelijk de beste speler van de Red Sox. Knappe prestatie als je ziet dat hij in 2010 bijna het hele seizoen miste vanwege een blessure en dan terugkeert en 158 wedstrijden een constant niveau haalt. Haal je Ellsbury weg uit het team dan hebben de Red Sox het een stuk moeilijker om wedstrijden te winnen, maar dan zouden ze evengoed de postseason halen met het spelersmateriaal. Teamgenoten waren het overigens niet eens met de stemming. Darnell McDonald vond dat Ellsbury bestolen is en Dustin Pedroia is van mening dat een veldspeler veel meer wedstrijden in actie komt en daarom de prijs moet winnen.

Bijnaam

Grote spelers bezitten altijd over mooie en passende bijnamen. Hoe kan het dat Verlander en Ellsbury nog geen nickname hebben? Daar moet verandering in komen.

Conclusie

Mijn keuze gaat ook naar Verlander. Je kon gewoon niet om hem heen gezien zijn prestaties en ongekende cijfers. Natuurlijk heeft het geholpen dat er maanden in de media is gesproken of een pitcher nou wel of niet in aanmerking komt voor een MVP award. Ellsbury is een goede tweede. Misschien was een co-MVP op zijn plaats geweest. Net zoals Shaq en Tim Duncan tijdens de NBA All Star Game van 2000.

Foto’s: baltimoresportsreport.com en chasingthegold.com

Ook leuk om te lezen