Adrian Beltre is een Hall of Fame kandidaat

Door

De held voor de Texas Rangers gisteravond was derde honkman Adrian Beltre, die drie solohomeruns sloeg in de 4-3 overwinning op de Tampa Bay Rays. Door zijn bombs zijn de Rangers als eerste doorgedrongen naar de League Championship Series. Hij en zijn teamgenoten kunnen morgen op hun gemak toekijken of de New York Yankees of Detroit Tigers hun tegenstander wordt.

Maar Beltre is degene waar ik het even over wil hebben. De Hall of Fame kansen van Beltre welteverstaan. Want ik heb het idee dat deze derde honkman hevig onderschat wordt.

Deze generatie levert qua slagmannen waarschijnlijk veel Hall of Famers op. Albert Pujols, Alex Rodriguez, Frank Thomas, Jim Thome en Chipper Jones zijn de namen die als eerste naar boven komen. Pujols is waarschijnlijk de beste van zijn generatie en de rest volgt er vlak achter. Maar Beltre?

Ja, Beltre. Beltre staat momenteel 118e in de ranglijst van meeste homeruns in een carrière met 310 dingers. De meeste mensen die om hem heen staan zijn al (lang) uitgespeeld. Hij kan dus alleen nog maar omhoog. En met zijn 32 jaar heeft hij waarschijnlijk nog wel even te gaan. Dat moet ook wel, want de Rangers gaven hem een riant contract tot 2016. Stel dat hij in de komende vijf seizoenen elk jaar 20 homeruns slaat (onder zijn gemiddelde van zo’n 25 per jaar) komt hij op 410 homeruns op zijn 37e. Dat zou nu goed zijn voor een 47e plek op de ranglijst, net onder Andruw Jones.

Een top vijftig plek is mooi, maar dat garandeert natuurlijk nog niet een Hall of Fame plaats. Nee, daar is meer voor nodig. En dat meer heeft Beltre. Beltre heeft niet alleen andere hitting stats die zeer solide zijn. Wat hem echt onderscheidt is namelijk dat hij een van de weinigen in de top vijftig is die een positie als derde honkman gespeeld heeft. De top vijftig zit vol met eerste honkmannen en corner outfielders.

Sterker nog, hij zou met 410 homeruns zesde staan in het lijstje homeruns door een derde honkman. Achter A-Rod, de onlangs overleden Harmon Killebrew, de legedarische Phillie Mike Schmidt, Eddie Mathews, Chipper Jones en Darrell Evans.

De eerste vijf zijn zeker (future) Hall of Famers. Evans niet. Darrell Evans heeft de twijfelachtige eer ‘de meest onderschatte speler uit de historie’ te zijn. Een fout die men bij Adrian Beltre als de tijd rijp is niet moet maken.

Foto: usatoday.com

3 Reacties
 1. Ruud 9 jaar ago

  Het is natuurlijk nog wel koffiedik kijken. Beltre is een zeer gewaardeerde speler, maar voor HoF komt er toch wel echt meer kijken..

  • Lennart Beishuizen 9 jaar ago

   Zeker koffiedikkijken. Als hij dit weekend een bal naar zijn hoofd gegooid krijgt is alles anders. Maar mijn scenario is heel goed mogelijk. Onderschatte speler. Vergeten na zijn goede jaren in LA, omdat hij in Seattle speelde.

 2. Jeroen 9 jaar ago

  Ja, dat is altijd lastig te stellen, maar Lennart’s verhaal ‘makes sense’. Er zijn weinig derde honkmannen die zich zo weten te onderscheiden.

  Benieuwd of hij zich tijdens de ALCS / WS kan onderscheiden. Zou dit artikel nog meer cachet geven.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen