49ers niet zenuwachtig voor Super Bowl XLVII

Door

Kaepernick interview Technisch gezien spelen de San Francisco 49ers thuis in Super Bowl XLVII en dat stralen ze ook uit. Afgelopen zondag landde het team in een voor de tijd van het jaar warm New Orleans. De aankomst verliep kalm. De spelers liepen rustig in casual kleding en hun smartphones vasthoudend het vliegtuig uit. Opmerkelijk was dat geen enkele speler oog had voor de schare fans. Enkel een wapperende vlag uit een openstaand raam van het vliegtuig gaf aan dat hier de 49ers waren geland, wellicht op weg naar een zesde Lombardi Trophie. De ‘Quest for Six’ zal dan via de Baltimore Ravens moeten gaan, die vandaag zullen landen.

‘We can do it again’
Hoewel er veel aandacht is voor tweedejaars quarterback Colin Kaepernick, die komende zondag zijn tiende start in de NFL gaat beleven, is er een tastbaar gevoel dat de 49ers een ‘been here, done that’ uitstralen. Meer nog dan dat spreekt de lokale media al van ‘we can do it again’. De uitstraling kan ook een oorzaak hebben in de eerste uitwedstrijd die Kaepernick won, namelijk in New Orleans. In Week 12 zagen we tijdens de 31-21 overwinning op de Saints hoe goed de 49ers zijn in hun complexe zone-read option scheme en was het genieten van een snelle en atletische Kaepernick.

Het moment dat kwam
In een interview in het 49’ers team hotel, net buiten de wijk French Quarter, vertelt Kaepernick dat hij aan het begin van het seizoen slechts mocht hopen op een moment op het veld. Dat moment kwam toen voormalig No. 1 overall pick Alex Smith met een hersenschudding te maken kreeg. Kaepernick speelde zo goed in zijn eerste twee wedstrijden met 474 passing yards, drie touchdowns en slechts een interception tegen de Bears en de Saints dat hij definitief startende quarterback werd voor San Francisco.

Quarterbacks onder elkaar
Iedereen weet dat de altijd zeer meelevende 49ers head coach Jim Harbaugh zelf 14 seizoenen NFL quarterback was en hij zag al snel de potentie van zijn jonge protegé. Kaepernick erkent het vakmanschap van zijn coach: “Dat hij zelf quarterback was helpt zeker weten. Hij weet wat ik meemaak. Hij weet wat ik voel. Dat maakt onze relatie makkelijker.” Daarnaast staat er gewoon een goede groep op dit moment, dat de structuur en aanvallende gedachte van coach Harbaugh heeft omarmt, na de stuurloze periode met voormalig coach Mike Singletary.

En druk buigen de 49ers moeiteloos om in hun eigen voordeel. Free safety Dashon Goldson verwoordde het eerder deze play-offs geweldig: “We get fresher under pressure”, is een magistrale quote in deze eindfase van het seizoen. Voor rookie Super Bowl coach Jim Harbaugh zijn er natuurlijk nog genoeg nieuwe aspecten die het grootste eendaagse sportevenement ter wereld met zich meebrengt. Niet te vergeten staat hij ook nog eens tegenover zijn broer John, de Ravens head coach. Maar de 49ers hebben dorst. En hebben geen problemen met het drinken van water dat ze niet kennen.

Op dag één in New Orleans lijkt het erop dat de 49ers zichzelf een goede start hebben gegeven. Onderweg naar Super Bowl Sunday.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen