32-in-32: Washington Redskins

Door

Washington Redskins v San Francisco 49ers

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2014. Vandaag nemen we de Washington Redskins onder de loep. 

Terugblik
Vorig seizoen was ongetwijfeld een ontgoocheling voor alle Redskins fans. Er werd gehoopt dat quarterback Robert Griffin III na een zwak seizoen misschien weer het niveau van zijn schitterende rookie seizoen zou kunnen evenaren, maar tevergeefs. De getalenteerde jonge QB moest al in week 2 (in de wedstrijd tegen de Jacksonville Jaguars) het veld verlaten met een zware enkelblessure en zou hierdoor zes wedstrijden missen in zijn derde seizoen. In november ging het van kwaad naar erger, toen RG III zelfs op de bank moest plaatsnemen ten voordele van Colt McCoy. Wanneer hij dan uiteindelijk toch mocht spelen, door een nekblessure van McCoy, leek de eens zo kwieke quarterback opeens nog maar een vertrouwensloze schim van zichzelf.

Ook rookie hoofdcoach Jay Gruden had hier echter schuld aan. Hij lag vaak openlijk in de clinch met zijn quarterback en slaagde er niet in een offense uit te tekenen die paste bij de kwaliteiten van Griffin. Klein lichtpuntje waren de laatste wedstrijden van RG III, toen hij toch weer een sprankeltje van zijn goede spel liet zien. Is er dan misschien toch wat hoop op beterschap? Het seizoen werd uiteindelijk afgesloten met een 4-12 record, wat één overwinning meer was dan het rampzalige 2013 seizoen. Een pleister op een houten been echter… Het wordt afwachten of coach Jim Gruden in zijn tweede jaar de Redskins naar een winning season record kan leiden. 

Transfers

IN

DE/DT Stephen Paea (Chicago)
DE/DT Ricky Jean-Francois (Indianapolis)
NT Terrance Knighton (Denver)
CB Chris Culliver (San Francisco)
S Dashon Goldson (Tampa Bay)
S Jeron Johnson (Seattle)

UIT

RB Roy Helu (Oakland)
WR Leonard Hankerson (Atlanta)
OT Tyler Polumbus (Atlanta)
G Chris Chester (Atlanta)
DE/DT Jarvis Jenkins (Chicago)
DE/DT Stephen Bowen (New York Jets)
NT Barry Cofield (free agent)
DE/OLB Brian Orakpo (Tennessee)
CB E.J. Biggers (Philadelphia)
S Brandon Meriweather (free agent)
S Ryan Clark (gestopt)
De Redskins hebben vooral hun verdediging proberen te versterken dit off-season. Er werden een aantal ervaren mannen binnengehaald om het gebrek aan talent hier op te vangen. Zo kwam Stephen Paea over van Chicago, waar hij in 2012 nog de Brian Piccolo Award won als rookie. Die award looft een speler die de spirit van moed, loyaliteit en teamwork tonen bij de Bears en laat dus hopen dat Paea de Redskins wat fighting spirit kan bijbrengen. Terrance Knighton komt dan weer over van de Denver Broncos, waar fans hem vooral nog zullen kennen van zijn belangrijke sack tijdens een 4th down op Tom Brady, waardoor de Broncos in 2013 de Super Bowl bereikten.

Chris Culliver heeft dan weer twee woelige off-seasons achter de rug. Eerst mistte hij het volledige 2013 seizoen door een zware blessure en in 2014 kwam hij in aanvaring met het gerecht, ondermeer door een vluchtmisdrijf. Er wordt op hem en Jeron Johnson, die overkwam van de gevreesde verdediging van Seattle (al bleef hij daar vooral backup voor Kam Chancellor & Earl Thomas), gerekend om de zwakke secondary te versterken in de hoofdstad.

Aan uitgaande zijde, zien de Redskins vooral Brian Orakpo en backup RB Roy Helu niet zo graag vertrekken. Orakpo, de linebacker die na zes seizoenen de Redskins inruilt voor de Titans, zal zeker gemist worden in DC. Helu was dan weer de backup van Alfred Morris, die nu een immense last op zijn schouders lijkt te krijgen.

NFL Draft

WAS DRAFT

Brandon Scherff werd door de Redskins als vijfde gekozen in de afgelopen NFL Draft. Er wordt wel wat verwacht van deze jonge offensive tackle. Hij moet er voor zorgen dat RG III wat meer tijd krijgt om de bal te gooien. De tweede pick van de hoofdstedelingen was defensive end Preston Smith. Hij moet proberen de naar Tennessee vertrokken Orakpo te doen vergeten. RB Matt Jones is nog zo’n rookie waarvoor toch wel wat aandacht is.  Hij moet het werk van Alfred Morris helpen verlichten. Jamison Crowder ten slotte kan de slot receiver worden waarnaar de Redskins al een tijdje zoeken. Problemen naast het veld kunnen deze rookie echter parten spelen… Zo wordt hij beschuldigd van huiselijk geweld.

 

Offense

De ratings hieronder zijn van ProFootballFocus en zijn van vorig seizoen, of van 2013 wanneer een speler het hele jaar geblesseerd is geweest. Deze ratings zijn een indicatie van de kwaliteit/vorm van een speler en zijn niet meteen een absolute waarde van hoe goed een speler is. Wel geven zij, zoals gezegd, een goede indicatie van waar de betreffende speler staat in vergelijking met zijn collega’s. Spelers die nog een rookie zijn of waar niet genoeg data van is, hebben daardoor ook geen PFF Rating.

WAS OFF

Onder de kersverse General Manager, Scot McCloughan, kozen de Redskins er afgelopen lente voor om opnieuw voluit vertrouwen uit te spreken over hun jonge quarterback (zo hebben ze een optie voor $16 miljoen in zijn contract gelicht en haalden ze geen nieuwe QB). Bovendien lijkt ook coach Jay Gruden het geweer van schouder te hebben veranderd: in plaats van net als vorig jaar openlijk kritiek te uiten op RG III, sprak hij vol lof over de prestaties van zijn QB tijdens de OTA’s. Griffin wordt dus alvast de absolute starter under center in week 1. Vraag is echter of dit genoeg is om Griffin’s vertrouwen te doen herwinnen. Ook de offensive line werd aangepakt, met Brandon Sherff, de beste blocker van de vorige draftclass, als eerste keuze. Hij moet er, samen met Trent Williams, voor zorgen dat Griffin wat meer tijd krijgt in de pocket. Zwakste punt, of op zijn minst grootste vraagteken, is right guard Spencer Long.

Bovendien kan Robert Griffin III wel rekenen op een degelijke passing offense. Mocht de 25-jarige QB zijn sterke arm terugvinden, dan zal hij ongetwijfeld meteen richting DeSean Jackson kunnen kijken. Deze 28-jarige wide receiver bewees bij de Eagles dat hij een uitstekende pass catcher is in de NFL en hoopt ongetwijfeld om dit nog eens te kunnen bewijzen op het veld! Daarnaast hebben de Skins met Pierre Garcon een meer dan degelijke backup in hun rangen. Veteraan Andre Roberts, tweedejaars Ryan Grant en rookie Jamison Crowder vervolledigen het wide receiver corps.

Op de tight end positie vinden we derdejaars Jordan Reed terug, maar die sukkelt al jaren van de ene in de andere blessure. Het ziet er dan ook naar uit dat Niles Paul, die Reed vorig seizoen steeds verving, ook dit seizoen wel weer voldoende speeltijd zal krijgen.

Verder zien we dat er op de positie van running back veel gewicht op de schouders van Alfred Morris komt te liggen. Morris is een RB die het in zijn nog jonge carrier vreemd genoeg vrijwel altijd goed deed als RG III speelde en vrijwel altijd slecht als een andere QB under center stond… Sinds 2012, toen zowel Morris als Griffin in de NFL startten, had Morris 655 carries voor 3 168 yards en 23 touchdowns als Griffin startte. Echter, als Cousins of McCoy de offense leidden, liet Morris amper 221 carries optekenen, “goed” voor 794 yards en 5 touchdowns… Het moge duidelijk zijn dat veel van Morris’ rendement zal afhangen van de fitheid van RG III! Achter Morris stelt de Redskins running offense echter niet veel meer voor. Sinds het vertrek van Helu naar Oakland, is het al meteen uitkijken naar rookie en third-round pick Matt Jones. Het is nog maar de vraag of deze jonge RB zich meteen zal kunnen opwerken tot een betrouwbare back-up van Morris.

Defense

WAS DEF

De verdediging, vooral de secondary dan, kon wel een opkikker gebruiken in DC en de Redskins bleven niet bij de pakken zitten.

In eerste instantie zijn de ogen gericht op de terugkerende ervaren rot DeAngelo Hall. Hij komt net terug na een zware achillespees blessure.  Verder kan David Amerson uitgroeien tot een vaste waarde, als hij wat constanter kan worden in zijn derde NFLseizoen. Bashaud Breeland toonde in zijn rookie seizoen dan weer enkele mooie dingen zien ter vervanging van Hall. Hij moet zich echter nog verder ontwikkelen.

Daar bovenop hebben de Redskins wat vers bloed gehaald. Dashon Goldson kwam over van Tampa Bay,  maar had het daar vaak al lastig om een hoog niveau te halen… Naast hem komt waarschijnlijk Jeron Johnson te staan, die in Seattle diende als backup van het gevreesde Legion of Boom.

Wat wel een echte versterking lijkt te gaan worden, is Chris Culliver, die overkomt van San Francisco, waar hij vorig jaar een sterk seizoen liet optekenen. Ook nieuwkomer Terrance Knighton moet een onmiddellijke versterking zijn voor de defense. Naast een zeldzaam lichtpuntje vorig seizoen, in de persoon van Jason Hatcher, moet Knighton de verdediging naar een hoger niveau tillen. Vooraan sluit nieuwkomer Stephen Paea het rijtje.

Prognose
Het klinkt simpel, maar het wordt al jaren steeds duidelijker: de NFL is een quarterback league. Dit betekent dat een team al heel ver kan komen als het een fitte en goede quarterback in haar rangen heeft. Laat dit nu net (een van) de positie(s) zijn waar de Redskins het afgelopen seizoenen lieten afweten… Veel mensen hopen in DC nog steeds dat RG III het niveau van zijn rookie seizoen terugvindt, en dan kunnen de Redskins best wat betekenen. Echter: er zijn niet zoveel tekenen die laten uitschijnen dat RG III beter zal doen dan de afgelopen twee seizoenen. Zijn blessuregevoeligheid en mentale zwakte (gebrek aan vertrouwen) zijn er enkele van. De Redskins hebben dan wel al openlijk hun steun uitgesproken aan RGIII, maar de vraag blijft hoelang dit zal blijven duren, eens Griffin een moeilijk seizoensbegin zou kennen…

Mocht Griffin echter weer een aanvaardbaar niveau weten te halen en kan connecten met de ervaren wide receivers DeSean Jackson en Pierre Garcon. Als bovendien Alfred Morris weer een degelijk seizoen kan laten optekenen op de RB positie en als rookie Matt Jones wat werk van de schouders van Morris kan nemen op de juiste momenten. Als de secondary wel degelijk versterkt blijkt in vergelijking met vorig jaar, dan kunnen de Redskins misschien wel iets betekenen. Zeker als je hun schema bekijkt (ze komen maar drie play-off teams van vorig seizoen tegen). Maar dat zijn heel wat voorwaarden waaraan moet voldaan worden, en eerlijk? Dat zien we niet zo snel gebeuren…

Record: 3-13

2 Reacties
  1. Jeroen 5 jaar ago

    Ik zie het somber in voor de Redskins, afgelopen jaar zag RG3 er zo droevig uit. Al het zelfvertrouwen van het jaar daarvoor is weg. Het team dat in de play-offs bijna Seattle wist te verslaan lijkt wel nooit te hebben bestaan.

    • Michael Feith 5 jaar ago

      Ik zie het ook somber voor ze in inderdaad. Vooral in de NFC East.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen