32-in-32: Seattle Seahawks

Door

NFC Championship - Green Bay Packers v Seattle Seahawks

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32-in-32, in volgorde van hun prestatie in 2014. Tijd om eens wat dieper in te gaan op de verliezend finalist van vorig jaar: de Seattle Seahawks.

Terugblik
Nadat Seattle op imposante wijze voor de eerste keer in haar bestaan de Super Bowl pakte in 2013 werd de lijn in 2014 doorgezet. Ondanks wat horten en stoten aan het begin van het seizoen pakte de ploeg van coach Pete Carroll wederom de NFC West. Vervolgens volgde er een rollercoaster ride van jewelste in de play-offs. De ploeg ontsnapte tegen de Green Bay Packers in de NFC Championship Game, en vervolgens trok Seattle in de Super Bowl op dramatische wijze aan het kortste eind. Kortom: voor de Seahawks zijn de verwachtingen ook dit seizoen weer hooggespannen, en de ploeg zint op sportieve revanche.

Transfers

IN

DB Cary Williams (Philadelphia Eagles)
TE Jimmy Graham (New Orleans Saints)
DT Ahtyba Rubin (Cleveland Browns)
RB Fred Jackson (Buffalo Bills)

OUT

DB Byron Maxwell (Philadelphia Eagles)
C Max Unger (New Orleans Saints)
G James Carpenter (New York Jets)
LB Malcolm Smith (Oakland Raiders)
S Jeron Johnson (Washington Redskins)
OLB Brian O’Schofield (Atlanta Falcons)
DT Tony McDaniel (Tampa Bay Buccaneers)
DT Kevin Williams (New Orleans Saints)
TE Zach Miller (Free Agent)

Succes gaat in de NFL vaak gepaard met veel uittochten van sterkhouders die elders op zoek gaan naar een dikke contractverlenging. Seattle wist de schade te beperken maar moet het dit jaar wel zonder Byron Maxwell doen. Hij neemt in Philadelphia uitgerekend de plek in van Cary Williams die de omgekeerde weg bewandelt en (tegen een goedkoper contract) Maxwell moet gaan vervangen.

Maar het grote verhaal is natuurlijk de komst van Jimmy Graham. De explosieve tight end kwam over in ruil voor een draft pick en Max Unger, en hoewel laatstgenoemde zeker gemist zal worden in de offensive line, bestaat er geen twijfel over dat de Seahawks-offense met Graham een stuk gevaarlijker zal worden.

Draft

SEA DRAFT

Letterlijk genomen hebben de Seahawks in de eerste ronde Jimmy Graham gedraft, aangezien zij een keuze uit de eerste ronde voor hem opgaven. Maar ook daarna lijken zij minstens twee playmakers te hebben gedraft met Frank Clark en Tyler Lockett. Ondanks het dubieuze verleden van Clark, was hij in de voorbereiding de meest indrukwekkende verdediger van de Seahawks, en gezien de sterke defensie is dat een hele opdracht op zichzelf.

En dan is er Lockett, die met twee punt returns voor een touchdown opzien baarde en liet zien dat hij op meer dan één manier van waarde kan gaan zijn voor de Seahawks. Ook hij zal als receiver, samen met Graham, de offense van een directe impuls gaan voorzien.

Offense

SEAHAWKS OFF

Zoals gezegd, de offense van de Seahawks heeft een iets andere look dan vorig jaar met de toevoeging van Jimmy Graham en rookie Tyler Lockett die quarterback Russell Wilson zeker zullen gaan helpen.

Maar daarnaast voelt Wilson zich ook nog steeds gesteund door één van de beste runningbacks in de NFL in de persoon van Marshawn Lynch, voeg daar good ol’ Fred Jackson aan toe en het lijkt erop dat de Seahawks dit seizoen weer een ouderwets sterke running game zullen gaan hebben.

De grote zwakte blijft echter de offensive line. Russell Okung is, mits fit, eigenlijk de enige op wie gebouwd kan worden en voor de rest heersen er veel vraagtekens. Justin Britt stelde vorig jaar als rookie teleur als right tackle, en mag het nu als left guard proberen. Drew Nowak is een uiterst onervaren center die als defensive tackle nooit verder dan het practice squad  van Jacksonville en Seattle kwam, en nu toch is gebombardeerd tot startende center van de Seahawks.

Verder is J.R. Sweezy doorgaans inconsistent (overigens net als Nowak een defensive lineman die door Seattle is omgetoverd tot een offensive lineman) en op rechts moet Garry Gilliam, nog een jongen met amper ervaring, de klus gaan klaren. Kortom, het is een offensive line vol vraagtekens en hoe atletisch Wilson ook is, is het te hopen voor Seattle dat deze line het enigszins vol kan houden.

Defense

SEAHAWKS DEF

Al met al blijft de defensie van de Seahawks de kracht van de ploeg. Toch zijn er ook dit seizoen wel een paar vragen die beantwoord dienen te worden.

Dat begint ten eerste bij de defensive line, over de kwaliteiten van Michael Bennett en Cliff Avril hoeft niemand vragen te stellen, en met de toevoeging van rookie Frank Clark en de aanwezigheid van ijzersterke linebackers erachter zal er voor zorgen dat de Seahawks weer ontzettend veel druk kunnen gaan zetten. Maar de ploeg had het vorig jaar bij tijd en wijlen lastig tegen de run, en dit kwam doordat er op de positie van de defensive tackles een echte uitblinker ontbreekt. Brandon Mebane kampte met pijntjes en haalde nooit zijn echte niveau, terwijl er ook van DeMarcus Dobbs grootse dingen verwacht mogen worden.

En dan de secondary, die lijkt nog steeds ijzersterk met Richard Sherman en Earl Thomas. Maar wat opvalt is de afwezigheid van Kam Chancellor, die weigert te spelen zolang hij geen nieuw contract krijgt, en hierdoor lijkt het erop dat de zeer onervaren Dion Bailey (in 2014 een undrafted rookie) zijn plek moet gaan innemen totdat er iets verandert aan de situatie.

Tot slot zal Cary Williams het gat moeten invullen dat Byron Maxwell heeft achtergelaten, en is verrassend genoeg rookie Tye Smith de startende nickelback. De kleine cornerback komt van het net zo kleine Towson, maar heeft tijdens de voorbereiding veel indruk gemaakt op de technische staf vanwege zijn fysieke manier van spelen.

Prognose
Voor de Seahawks is het ook dit jaar weer Super Bowl or bust. Maar toch is het maar de vraag of de ploeg met een dusdanig onervaren offensive line het aanvallend kan bolwerken. Want ondanks dat de defensie weer hartstikke sterk is, missen ze wel degelijk Kam Chancellor, en is het ook maar de vraag in hoeverre het verlies van Byron Maxwell en defensive coordinator Dan Quinn gevoeld gaat worden.

Daarnaast hebben de Seahawks een loodzwaar programma met wedstrijden tegen de AFC North, NFC North en uiteraard de altijd lastige wedstrijden in de eigen NFC West waar elke ploeg erop gebrand is om Seattle een lesje te leren. Kortom, het gaat alles behalve eenvoudig worden voor de Seahawks om dit jaar weer alles te winnen, maar uiteindelijk zal de kwaliteit boven moeten drijven en blijft de ploeg één van de grote kanshebbers op de Super Bowl

Prognose: 10-6

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Maarten 5 jaar ago

    Ik ben zelf voor de Patriots, maar heb stiekem wel een zwak gekregen voor de Seahawks. 2 jaar geleden die prachtige afslachting van de Denver Broncos, vorig jaar de comeback tegen de Packers en de super spannende Super Bowl. Ik hoop ook dat de Seattle Seahawks ook dit jaar weer een mooi seizoen neerzetten met misschien wel een 3e Super Bowl op rij.

  2. Daan van Kooten 5 jaar ago

    Bedankt voor alle mooie voorbeschouwingen redactie! Komt er nog een NFL Pool dit jaar? Kan niet wachten de winnaar van vorig jaar op te volgen

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen