32-in-32: Miami Dolphins

Door

New York Jets v Miami Dolphins
De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2014. Vandaag de Miami Dolphins.

Terugblik

Zoals vorig jaar voorspeld werd, zouden de Miami Dolphins niet boven de acht gewonnen wedstrijden uitkomen en getrouw hielden zij zich daaraan, met acht winst partijen en acht verloren wedstrijden kwam de Dolphins voor het zesde achtereenvolgende seizoen niet boven .500 uit. Een defense die in de laatste weken niets meer kon stoppen en een coach die geen grip meer op zijn team leek te hebben zorgden dat de Fins niet meededen voor de play-offs. Een van de weinige pluspunten was de chemie tussen quarterback Ryan Tannehill en rookie WR Jarvis Landry.

Transfers

In

DT Ndamukong Suh (Detroit Lions)
WR Kenny Stills (New Orleans Saints)
WR Greg Jennings (Minnesota Vikings)
TE Jordan Cameron (Cleveland Browns)
OL J.D. Walton (New York Giants)
CB Zach Bowman (New York Giants)
CB Brice McCain (Pittsburgh Steelers)
DT CJ Mosley (Detroit Lions)
LB Spencer Paysinger (New York Giants)

OUT

WR Mike Wallace (Minnesota Vikings)
WR Brian Hartline (Cleveland Browns)
TE Charles Clay (Buffalo Bills)
RB Daniel Thomas (Chicago Bears)
RB Knownshon Moreno (free agent)
LB Dannell Ellerbe (New Orleans Saints)
LB Philip Wheeler (San Fransico 49ers)
DT Randy Starks (Cleveland Browns)
DE Jared Odrick (Jacksonville Jaguars)
S Jimmy Wilson (San Diego Chargers)
CB Cortland Finnegan (gestopt)

Al drie jaar op rij weet Miami de slag om de grootste FA te winnen. Defensive tackle Ndamukong Suh was deze offseason de grootste naam en nam zijn talenten vanuit Detroit mee naar South Beach. Hij moet er voor gaan zorgen dat de run defense van de Dolphins het meer dan zestien weken gaan volhouden.

Ex-Pro Bowlers tight end Jordan Cameron en receiver Greg Jennings moeten samen met, in een trade verkregen, Kenny Stills zorgen dat Ryan Tannehill zijn passing game versterkt. De drie bovengenoemde ballenvangers moeten receivers Mike Wallace en Brian Hartline en tight end Charles Clay vervangen. Zij waren alle drie prima spelers maar pasten niet perfect in het systeem van offensive coordinator Bill Lazor.

NFL Draft

Miami Dolphins Draft keuzes 2015

Met de veertiende keuze in de eerste ronde van de 2015 Draft kozen de Miami Dolphins voor wide receiver DeVante Parker. Een keuze die verrassend mocht heten omdat er op andere posities grotere behoeftes was aan nieuw talent. De versterking op de o-line kwam pas in de derde ronde. RB Jay Ajayi is volgens sommige draft experts een steal omdat hij pas in de vijfde ronde gekozen werd. WR Tony Lippett is niet gekozen om ballen te vangen van Tannehill, maar juist die van de tegenstander, hij is een project die omgeschoold gaat worden als cornerback.

Offense

Ratings zijn van ProFootballFocus en zijn van vorig seizoen of van 2013 wanneer een speler het hele jaar geblesseerd is geweest. Deze ratings zijn een indicatie van de kwaliteit/vorm van een speler en zijn niet meteen een absolute waarde van hoe goed een speler is. Wel geven zij, zoals gezegd, een goede indicatie van waar de betreffende speler staat in vergelijking met zijn collega’s. Spelers die nog een rookie zijn of waar niet genoeg data van is, hebben daardoor ook geen PFF Rating.

MIA OFF

Naast het middelmatige record van 8-8 was de offense ook middelmatig. In geen enkele belangrijke categorie kwam de Dolphins offense voor in de top 10. Met het wegvallen van Branden Albert, stortte ook de O-line in en werd Ryan Tannehill 46 keer gesacked. Het ziet ernaar uit dat hij zijn comeback gaat maken en rond week 4 van het aankomende NFL seizoen weer een starter is. De terugkeer van Mike Pouncey van guard naar center moet ook helpen voor de nodige balans op deze line. De beide guard posities zijn nog niet ingevuld en dit is dan ook een groot probleem. PFF’s slechte score van Ja’wuan James komt omdat hij vooral op left tackle heeft gespeeld, na Alberts blessure, en dit seizoen weer naar de positie gaat waar hij vorig jaar op werd gedraft, namelijk right tackle.

Op de skill posities was er een ware voorjaarsschoonmaak in het offseason en zijn WR Jarvis Landry en RB Lamar Miller de enige overgebleven spelers. Met het aantrekken van Kenny Stills en Greg Jennings zijn daar twee spelers bij gekomen die een hoger vangpercentage hadden dan de voorgangers. Miller had zijn eerste 1000 yard seizoen en lijkt gebrand op een beter seizoen omdat hij het zogeheten contract jaar ingaat.

Met Caleb Sturgis hebben de Fins een niet echt betrouwbare kicker in dienst en het zal ons niet verbazen als hij dit seizoen aan de kant geschoven gaat worden voor een ervaren rot.

Defense

MIA DEF

In 2014 was de secondary van Miami de zesde beste van de NFL, maar omdat de run defense een grote zwakte was (24e) eindigde de Dolphins D als twaalde in total defense. Met Brent Grimes in het defensive backfield is er logischerwijs weinig veranderd en zorgen aangetrokken corners Zack Bowman en Brice McCain voor extra ervaring, het recente verlies van safety Louis Delmas  zorgt ervoor dat op die positie ervaring is verloren, want zijn mogelijke vervanger, Michael Thomas,  is vorig seizoen slechts acht wedstrijden actief geweest.

De front seven van vorig jaar heeft nog maar vier starters over; DE Cameron Wake, DE Oliver Vernon en LB’s Koa Misi en Jelani Jenkins, dit waren dan ook veruit de vier beste krachten. De oermenselijke krachten van Ndamukong Suh moeten er voor zorgen dat Wake en Vernon minder gedubbelteamed worden en dat de linebackers meer plays op of achter de line-of-scrimmage maken. Met Chris McCain had Miami al een vervanger in huis voor de geschorste Dion Jordan.

Prognose

De pluspunten voor dit seizoen zijn dat de drie andere teams in de AFC East alle drie geen NFL-waardige quarterback hebben (althans, voor de eerste vier weken), een coach op de hot seat die moet presteren, het wedstrijdschema dat in de eerste acht weken meezit, een quarterback die volwassen lijkt te zijn geworden en een defense met een gezicht.

Beide guard-posities en de diepte in de secondary zijn twee zwakke plekken op het roster van de Dolphins, een coach op de hot seat, een wedstrijdschema dat de laatste acht weken veel te sterkt lijkt en veel nieuwe starters speler zijn de mindere punten voor aankomend seizoen.

Komen de Dolphins in een flow dan zullen zij zeker strijden voor een plek in de play-offs, weten zij na de eerste zeven weken geen record van +.500, dan zal het team instorten en misschien wel meestrijden voor een van de top draft picks, maar afgaande op voorgaande jaren zal het wel weer net niets worden:

Record 9-7

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen