32-in-32: Indianapolis Colts

Door

Divisional Playoffs - Indianapolis Colts v Denver Broncos

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32-in-32, in volgorde van hun prestatie in 2014. Vandaag de koploper uit de AFC South, de Indianapolis Colts.

Terugblik

De Indianapolis Colts beleefden ook afgelopen seizoen weer een uitstekend jaar in de NFL. De combinatie van headcoach Chuck Pagano en derdejaars quarterback Andrew Luck brengt de ploeg uit Indiana steeds dichter bij het uiteindelijke doel: het winnen van een Super Bowl. Na twee verloren wedstrijden kwam de ploeg echt op stoom om vervolgens in week acht in een schitterende wedstrijd het onderspit te delven tegen de Pittsburgh Steelers, die op dat moment in absolute topvorm verkeerden.

Daarna verloor de blauw-witte formatie nog twee keer (New England en Dallas waren de boosdoeners), maar wist de ploeg de andere wedstrijden plichtmatig te winnen, om uiteindelijk met een 11-5 record de play-offs in te gaan. Andrew Luck en de zijnen reikten tot in de AFC Championship, maar verloren van de New England Patriots in wat de geschiedenisboeken in zal gaan als de ‘Deflategate’ wedstrijd.

Transfers

IN

WR Vincent Brown (Oakland)

LB Trent Cole (Philadelphia)

RB Frank Gore (San Francisco)

G Todd Herremans (Philadelphia)

WR Andre Johnson (Houston)

MLB Nate Irvin (Denver)

DT Kendall Langford (St. Louis)

FS Dwight Lowery (Atlanta)

OUT

FS Sergio Brown (Jacksonville)

WR Hakeem Nicks (Tennessee)

WR Reggie Wayne (free agent)

RB Trent Richardson (free agent)

DE Cory Redding (Arizona)

C A.Q. Shipley (Arizona)

In Indianapolis worden de verwachtingen om goed te blijven presteren in de NFL steeds groter. Voldoe je niet aan de eisen, dan halen we wel een betere vervanger. En dus werd in Indianapolis de afgelopen free agency periode weer de geldbuidel getrokken. Andre Johnson kwam over van rivaal Houston waar zijn rol als #1 receiver was uitgespeeld en werkpaard Frank Gore moet de Colts van nieuw elan op de running back positie gaan voorzien.

Daartegenover stond het vertrek van Reggie Wayne, de iconische wide receiver die nu, na veel blessureleed, wel over zijn top heen is. Ook van Hakeem Nicks, voormalig Super Bowl held van de New York Giants, werd afscheid genomen.

NFL Draft

COLTS DRAFT

De Indianapolis Colts kenden een relatief onopvallende Draft. Relatief. Tot ieders verbazing en tot onbegrip bij de Colts-aanhang, werd in de eerste ronde Phillip Dorsett, wide receiver van de Miami Hurricanes, gekozen. De kleine, razendsnelle receiver is een prima alternatief in de slot, maar er waren toch echt wel dringendere zaken zoals bijvoorbeeld een offensive lineman. De Colts kozen er pas één in de zevende ronde.

Op verdedigend gebied zijn pick twee, vier en vijf het meest interessant. Cornerback D’Joun Smith is een goed alternatief om achter de hand te hebben bij blessure en was ook precies de man die de Colts zochten. Henry Anderson en David Parry waren bij hun college team, de Stanford Cardinal, ook al maatjes en zijn herenigd in de NFL. Anderson en Parry gaan waarschijnlijk deel uitmaken van de defensive line die het het hele jaar zal moeten gaan doen.

De steal van Indianapolis ligt in de zesde ronde, bij running back Josh Robinson. Een stevige running back, die inzetbaar is in zowel de ground game als in de passing game. Starten zal hij niet, met Daniel Herron en Frank Gore voor zich, maar Robinson kan best van waarde zijn voor Indy.

Offense

Ratings zijn van ProFootballFocus en zijn van vorig seizoen of van 2013 wanneer een speler het hele jaar geblesseerd is geweest. Deze ratings zijn een indicatie van de kwaliteit/vorm van een speler en zijn niet meteen een absolute waarde van hoe goed een speler is. Wel geven zij, zoals gezegd, een goede indicatie van waar de betreffende speler staat in vergelijking met zijn collega’s. Spelers die nog een rookie zijn of waar niet genoeg data van is, hebben daardoor ook geen PFF Rating.

COLTS OFF

Het draait bij Indianapolis natuurlijk allemaal om Andrew Luck, de franchise quarterback die al drie jaar lang hard aan de weg timmert. Hij is de sleutel tot succes en die moet natuurlijk altijd beschermd worden. Vandaar dat er hard werd geroepen om in de Draft een offensive lineman te kiezen in de eerste ronde, hetgeen niet gebeurde. Luck moet vooral vertrouwen op left tackle Anthony Castonzo, die blind side hits moet gaan voorkomen.

De passing game wordt vooral geleid door ster receiver T.Y. Hilton en de nieuwe aanwinst Andre Johnson. Samen moeten de aanjagers worden voor nieuwe successen in Indiana, aangevuld door de ervaring van running back Frank Gore, de 32-jarige die na tien jaar in San Francisco een nieuwe uitdaging aan ging.

Defense

COLTS DEF

De verdediging van de Colts, simpelweg gezegd, wisselvallig. De ene keer hielden ze een tegenstander scoreloos, terwijl andere keren er veelvuldig gezwijnd werd. Het moet komend seizoen allemaal beter als de Indianapolis Colts stappen willen gaan maken.

In de line-up van de Colts defensie vallen vooral de twee rookies op de lijn op. Henry Anderson en David Parry zijn opnieuw teamgenoten en vormen samen met Kendall Langford de nieuwe D-Line van de Indianapolis Colts.

Daarachter wordt vooral weer gehoopt op de linebackers Robert Mathis en D’Qwell Jackson, die allebei geen onaardig seizoen kenden. Weten ze de lijn door te trekken, dan is het linebacker corps van de Colts opnieuw iets om extra rekening mee te houden.

In de secondary wordt vooral gerekend op Vontae Davis. De cornerback is veruit de beste die Indianapolis ter beschikking heeft, terwijl aan de linkerkant Greg Toler af en toe zijn problemen heeft. Safeties Mike Adams en nieuwkomer Dwight Lowery completeren de laatste linie en zullen vooral dankzij hun ervaring een impact moeten maken in de verdediging.

Prognose

De verdediging was in 2014 wel het zorgenkindje van de Colts. De aanval was uitstekend, maar als je meer punten toelaat dan scoort, dan schiet het niet op. Gelukkig hebben de Colts dit jaar geen al te zwaar schema. In de eigen divisie, de AFC South, is alleen Houston een concurrent. Echt lastig zullen alleen de wedstrijden tegen de New England Patriots, de Pittsburgh Steelers en de Denver Broncos zijn. Voor de rest moeten de overige tegenstanders uit de AFC East en de NFC South geen grote hordes vormen op weg naar de play-offs.

Prognose: 13-3

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen