32 in 32: Seattle Seahawks

Door

NFC Championship - San Francisco 49ers v Seattle Seahawks

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2013. Vandaag de allerlaatste ploeg: de Seattle Seahawks.

Vorig seizoen wisten de Seattle Seahawks voor het eerst in hun geschiedenis de Super Bowl te winnen. In een mum van tijd heeft Pete Carroll van Seattle een gevreesd team gemaakt dat uitgaat van de kracht van haar defensie. Het Legion of Boom is hier een goed voorbeeld van, en met dezelfde defensie willen de Seahawks komend seizoen het kunststukje herhalen en de eerste ploeg sinds 2005 worden die haar titel met succes verdedigd.

Seahawks

Wie naar de basis van de Seahawks kijkt, ziet dat er vrijwel niets is veranderd. Brandon Browner was vorig jaar voor een deel van het seizoen geschorst en zijn plek wordt nu definitief ingenomen door Byron Maxwell.

Verder kijkt men uit naar het spelen van Percy Harvin, vorig jaar veelvuldig geblesseerd, maar dit jaar hopen zij vanaf week één over een fitte Harvin te beschikken. Tijdens de Super Bowl bleek al hoe waardevol een fitte Harvin is.

De offensive line blijft het zwaktepunt van de Seahawks, vorig jaar wist Wilson met al zijn atletische vermogen vaak uit de problemen te geraken, maar dit kan uiteindelijk fout gaan.

Nieuw

CB Phillip Adams (Raiders), DT Kevin Williams (Vikings), WR Paul Richardson (Draft, 2de ronde), OT Justin Britt (Draft, 2de ronde)

Weg

DT Clinton McDonald (Buccaneers), WR Golden Tate (Lions), CB Walter Thurmond (Giants), DE Red Bryant (Jaguars), DE Chris Clemons (Jaguars), TE Kellen Davis (Giants), OT Breno Giacomini (Jets), G Paul McQuistan (Browns), CB Brandon Browner (Patriots)

Wat opvalt is dat er toch een kleine leegloop heeft plaatsgevonden. De contracten van Kam Chancellor, Earl Thomas en Richard Sherman werden verlengd maar hierdoor was er minder geld beschikbaar voor free agents. Uiteindelijk heeft men wat breedteaankopen gedaan en is het verlies van spelers vooral beperkt gebleven tot spelers die geen basisplaats hadden. Enkel Breno Giacomini en Golden Tate waren volwaardige basisspelers, en beiden zijn dan ook vervangen in de draft door respectievelijk Justin Britt en Paul Richardson.

Prognose 2014

Sky is the limit voor de Seattle Seahawks, in geen enkele competitie is het zo moeilijk om een dynasty tot stand te zetten als in de NFL, maar waarom zouden de Seahawks ook in 2014 niet weer kunnen domineren? De grote spelers zijn gebleven, hebben hun contracten verlengd en alleen in de breedte heeft Seattle aan kwaliteit ingeboet.

Het is dit seizoen dus vooral een kwestie van blessures ontlopen, want als er enkele spelers wegvallen dan wordt het team een stuk zwakker dan dat het vorig jaar was. Als dit niet gebeurt dan zijn de Seahawks op papier wederom de gevaarlijkste klant in de NFC, met een geweldige defense en een offense die goed genoeg is om wedstrijden weg te zetten.

Player to Watch

Marshawn Lynch, van een anonieme runningback in Buffalo heeft hij zich opgewerkt tot een cultheld in Seattle. In 2011 was hij verantwoordelijk voor misschien wel de mooiste touchdown uit de geschiedenis van de Seahawks door tegen de New Orleans Saints meerdere verdedigers af te schudden. Seattle was zwaar de underdog in deze wedstrijd destijds maar won dankzij deze touchdown – waarna Lynch de bijnaam ‘beast mode’ kreeg – en werd het eerste team dat ondanks meer verliezen dan overwinningen (7-9) een play-offwedstrijd speelde en ook nog eens won.

En dan zijn er de interviews, de media houdt van Marshawn Lynch, alleen is de liefde niet geheel wederzijds…en dat levert soms mooie, maar toch ook enigszins ongemakkelijke televisie op:

De afgelopen dagen leek het overigens niet zeker dat Lynch zou blijven, de runningback wilde een opwaardering van zijn contract en kreeg dit uiteindelijk voor een deel. Toch lijkt de kans groot dat dit weleens het laatste seizoen zou kunnen worden voor Lynch die 28 is en zwaar tegen de begroting drukt waarop geld moet vrijkomen voor ene Russell Wilson.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen