32 in 32: Jacksonville Jaguars

Door

Indianapolis Colts v Jacksonville Jaguars

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2013. Vandaag: de Jacksonville Jaguars.

Het meest opwindende nieuws wat het afgelopen jaar uit Jacksonville kwam is dat er vanaf komend seizoen jacuzzi’s worden toegevoegd aan EverBank Field, de thuisbasis van de Jaguars. Ook beschikt de thuisbasis van de Jags, die onder leiding staan van de excentrieke eigenaar Shahid Khan, aankomend seizoen over de grootste televisieschermen in de NFL. Het zegt genoeg over een franchise die qua populariteit onderaan staat en volop aan het rebuilden is. Komend seizoen moet dit rebuilden tot de eerste resultaten gaan leiden.

Jaguars

Opvallende afwezige op het roster van Jacksonville is Justin Blackmon. De wide receiver was in 2012 nog de vijfde keuze in de NFL Draft maar zal door problemen buiten het veld het komende seizoen aan zich voorbij moeten laten gaan. Zijn plek zal ingenomen moeten worden door het trio Cecil Shorts, Ace Sanders een rookie Marqise Lee.

De offense die vorig jaar niet best was zal het waarschijnlijk weer met Chad Henne gaan doen. In de draft werd Blake Bortles gekozen als quarterback van de toekomst maar voorlopig wijst alles er op dat Gus Bradley niks wil overhaasten en hem daarom komend seizoen op de bank wil houden achter de ervaren Henne.

Met Gus Bradley hebben de Jaguars de ex-defensive coordinator van Seattle in huis en dat is te zien. Red Bryant en Chris Clemons kwamen over van Seattle en zullen de mentaliteit die hen een Super Bowl opleverde in Seattle moeten meenemen naar de kleedkamer in Jacksonville. Bradley probeert dezelfde stijl van spelen in te voeren en komend seizoen zal moeten blijken of dit al resultaten oplevert.

Nieuw

G Zane Beadles (Broncos), DE Red Bryant (Seahawks), DE Chris Clemons (Seahawks), RB Toby Gerhart (Vikings), DE Ziggy Hood (Steelers), LB Dekoda Watson (Buccaneers), QB Blake Bortles (Draft, 1ste ronde), WR Marqise Lee (Draft, 2de ronde), WR Allen Robinson (Draft, 3de ronde) & G Brandon Linder (Draft, 3de ronde)

Weg

DE Jason Babin (Free Agent), DT Brandon Deaderick (Saints), RB Maurice Jones-Drew (Raiders), RB Justin Forsett (Ravens), S Dwight Lowery (Atlanta), C Brad Meester (Free Agent) & G Uche Nwaneri (Free Agent)

Na vele jaren namen de Jaguars afscheid van Maurice Jones-Drew, vanwege blessures was hij de afgelopen jaren niet meer zo effectief als voorheen. Toby Gerhart, die jarenlang de back-up was van Adrian Peterson in Minnesota, neemt zijn plek in en mag zichzelf nu in Jacksonville gaan bewijzen als startende runningback.

Prognose 2014

Vorig seizoen kwamen de Jaguars tot een 4-12 record maar toch is er reden voor hoop. Na een ontluisterend verlies in Londen, waar de San Francisco 49ers met 42-10 te sterk waren, wisten de Jaguars hun rug te rechten en boekten ze in week 9 hun eerste overwinning door de Tennessee Titans te verslaan. Er werd vervolgens ook tweemaal van de Texans gewonnen en eenmaal van de Browns. Alleen tegen de Indianapolis Colts werd er nog met dubbele cijfers verloren.

Om te beginnen moet het aanvallend dan beter, en de vraag is hoeverre dat gaat met Chad Henne als quarterback en Toby Gerhart als runningback. Henne was, als we kijken naar de QBR (Quarterback Rating, systeem van ESPN dat in statistieken uitdrukt hoe belangrijk een QB was) één van de slechtste quarterbacks in 2013. Alleen Terrelle Pryor, Brandon Weeden en Matt Flynn waren slechter…ouch. Daarnaast waren ze ook verdedigend één van de slechtste teams in de NFL. Maar ze zijn wel jong, en ze hopen dat er met de invloeden vanuit Seattle – hoofdcoach Gus Bradley en ex-Seahawks Bryant en Clemons – een sterkere defense kan ontstaan die zich binnenkort kan gaan meten met de beste in de NFL.

Toch lijkt het voor succes nog te snel. De Jaguars zijn een populaire keuze bij de experts, maar de Colts zijn in de AFC South nog de overduidelijke favoriet en ook de eerder besproken Houston Texans hebben op papier meer talent. Het wordt voor de Jaguars zaak om in ieder geval weer vooruitgang te boeken, en niet een terugval te krijgen, en dat kan zeker lukken.

Player to Watch

Toby Gerhart is één van de spelers die komend seizoen het verschil moet gaan maken. De runningback stond sinds 2009 in de schaduw van de grote Adrian Peterson en krijgt aankomend seizoen eindelijk een kans. Maar men weet niet goed wat men kan verwachten, want wie de naam ‘Toby Gerhart’ opzoekt op YouTube krijgt heel veel highlight video’s van zijn periode bij Stanford, terwijl er niet zoveel te vinden is van zijn tijd in Minnesota

Wie Gerhart hier aan het werk ziet, ziet dat hij een compleet ander type is als de vertrokken Maurice Jones-Drew. Laatstgenoemde moest het vooral hebben van snelheid en behendigheid, terwijl Gerhart een ouderwetse runningback is die de verdediger ondersteboven wil lopen. Een type Peyton Hillis, al is het dan te hopen voor de Jaguars dat Gerhart zijn succes langer volhoudt dan Hillis.

Alle previews op een rij:

32. Houston Texans, 31. Washington Redskins

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen