32 in 32: Houston Texans

Door

NFL Preview - Houston Texans

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2013. Vandaag: de Houston Texans.

De Texans eindigden met het slechtste record in de NFL (2-14), maar de spelersgroep heeft duidelijk meer potentieel. De negatieve eindstand is vooral te wijten aan een Turn Over Difference van -20, waarmee ze als 32e rankten. Maar met een nieuwe hoofdcoach, een nieuwe spelverdeler en een first overall pick kijken ze in Houston weer stiekem naar de play-offs.

Depth chart Houston Texans

Quarterback Matt Schaub werd als snel geslachtofferd vanwege de tegenvallende resultaten, dus werd het onhoudbaar om het nieuwe seizoen met hem te starten. Schaub verruilde Houston voor Oakland en de Texans trokken Ryan Fitzpatrick als spelverdeler aan. Opvallend is dat coach Bill O’Brien al in juni – voor training camp! – bekend maakte dat de oudgediende de voorkeur krijgt boven Case Keenum en Tom Savage als starter.

Andre Johnson kan het vorige seizoen maar moeilijk verkroppen. De wide receiver laat de (verplichte) minicamps schieten, maar niet zoals de meeste hold-outs om een hoger salaris te krijgen. Johnson wil simpelweg geen deel uitmaken van een ‘team in opbouw’ en vindt dat er te weinig versterkingen zijn in aanvallend opzicht. Er is nog geen einde in zicht van deze impasse, dus het blijft onduidelijk of de wide receiver een Texan is bij de start van het nieuwe seizoen.

Niemand in Houston zal blij zijn geweest met het vorige seizoen, maar het lichtpunt is dat de Texans daardoor wel de first overall pick tijdens de NFL Draft hadden. Ze kozen voor de beste atleet, namelijk Jadeveon Clowney. De verwachtingen zijn hooggespannen voor deze defensive tackle.

Nieuw

RB Andre Brown (Giants), S Chris Clemons (Dolphins), DE Jadeveon Clowney (Draft, 1ste ronde), TE C.J. Fiedorowicz (Draft, 3de ronde), QB Ryan Fitzpatrick (Titans), S Kendrick Lewis (Chiefs), DT Louis Nix (Draft, 3de ronde) NT Jerrell Powe (Chiefs) & G Xavier Su’a-Filo (Draft, 2de ronde)

Weg

TE Owen Daniels (Ravens), OT Andrew Gardner (Eagles), OT Ryan Harris (Free Agent), S Danieal Manning (Bengals), NT Earl Mitchell (Dolphins), QB Matt Schaub (Raiders), LB Darryl Sharpton (Redskins), DE Antonio Smith (Raiders), G Wade Smith (Free Agent) & RB Ben Tate (Browns)

Running back Ben Tate kreeg vorig seizoen meer pogingen om met de bal te lopen dan Arian Foster (181 vs 121), mede door een rugblessure van Foster. Beide lopers moesten de bal delen, maar daar was zowel Foster als Tate niet blij mee. Nu Tate vertrokken is naar Cleveland, lijkt Foster weer de onbetwiste nummer 1 running back in Houston.

Prognose 2014

De offense van de Texans rankte vorig jaar als 11e en de defense eindigde als 7e in yards per game. Geen cijfers die bij het slechtste team in de NFL hoort. Het afgelopen seizoen speelde de Texans goede wedstrijden, maar een wedstrijd wordt vaak beslist door details. En die details vielen in Houston vaak de andere kant op.

De basiskwaliteit van de spelers ligt op een niveau waarmee de Texans kunnen strijden met de Indianapolis Colts om de koppositie in de AFC South. Opmerkelijk is dat de volledige AFC South op papier het makkelijkste speelschema voor 2014 heeft: Colts (.430), Titans (.438), Texans (.441) en Jaguars (.453).

Voorspelling: de Houston Texans van 2014 zijn de Kansas City Chiefs van 2013. Van het slechtste record naar de play-offs in het daarop volgende seizoen. Mocht quarterback Fitzpatrick een solide seizoen spelen…

Player to Watch

Jadeveon Clowney wordt de speler om in de gaten te houden, want ieder jaar ligt er een immense druk op de first overall pick. Helemaal wanneer je geroemd wordt vanwege je complete speelstijl en atletisch vermogen. Het is afwachten of de linebacker er tijdens de start van het nieuwe seizoen staat vanwege een operatie aan een sporthernia.

Tegenstanders zullen enigszins geïmponeerd zijn door de linkerkant van de defense. Interessant wordt om te zien wat de tandem Clowney-J.J. Watt kan bewerkstelligen tegen de offensive line van de opponent. Quarterbacks en running backs zullen ongetwijfeld Clowneys signature hit voor de South Carolina Gamecocks tegen de Michigan Wolverines in de Outback Bowl van vorig seizoen nog scherp op hun netvlies hebben staan:

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Dennis 7 jaar ago

    Ik snap Andre niet het is helemaal geen opbouw jaar voor de Texans ze spelen in de zwakste divisie in de NFL en maken een goede kans om minimaal tweede te worden en de wildcard game te bereiken. Denk wel dat de Colts de divisie winnen die hebben verreweg de beste qb in de divisie. Btw Louis Nix in de derde ronde is echt een steal voor de Texans.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen