32 in 32: Cleveland Browns

Door

Miami Dolphins v Cleveland Browns

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2013. Vandaag: de Cleveland Browns.

Cleveland en professionele sport, het is geen gelukkige combinatie. Maar er is hoop, in de NBA lijken de Cavaliers de weg omhoog in te slaan en ook in de NFL zijn de verwachtingen hoog. Dit alles heeft vooral te maken met het draften van Johnny Manziel, een fenomeen in het college football die nu de Browns fans uit hun lijden moet gaan verlossen. In al die jaren werd immers nog nooit de Super Bowl gewonnen, en 2002 is alweer de laatste keer dat Cleveland uitkwam in de play-offs.

Browns

Toch staat Johnny Manziel momenteel niet op het depth chart als eerste quarterback. Hoewel er tussen nu en september nog veel kan gebeuren lijkt het er sterk op dat Mike Pettine de voorkeur gaat geven aan Brian Hoyer. Die verving vorig seizoen Brandon Weeden en maakte in twee wedstrijden veel indruk (de Browns wonnen ook beide wedstrijden). Het bleef echter bij twee wedstrijden, want in zijn derde start sloeg het noodlot toe en raakte Hoyer zwaar geblesseerd waarop Jason Campbell het seizoen moest afmaken.

Een ander puzzelstuk dat de offense sterker moet maken is Ben Tate, afgelopen jaren stond hij vooral in de schaduw van Arian Foster, maar wanneer hij geblesseerd was maakte Tate veel indruk in Houston. Hij zal nu de offense van extra dynamiek moeten voorzien.

Een groot vraagteken is echter Josh Gordon. Ondanks alle quarterback perikelen van vorig jaar had hij een uitzonderlijk jaar waarin hij met 1,646 receiving yards de meest productieve receiver in de NFL was. Samen met Calvin Johnson werd hij uitgeroepen tot de beste wide receiver van de NFL, en dit alles terwijl hij zijn eerste twee wedstrijden mistte. Maar na het seizoen werd hij alweer betrapt op drugsgebruik, en omdat het de derde keer is dat Gordon in overtreding is gegaan kan het weleens een schorsing van zestien wedstrijden gaan worden. De vraag is dan ook of Cleveland haar ster in wording nog een kans geeft of dat zij het zat zijn als hij daadwerkelijk schuldig wordt bevonden.

Nieuw

S Donte Whitner (49ers), Miles Austin (Cowboys), WR Nate Burleson (Lions), LB Karlos Dansby (Cardinals), TE Jim Dray (Cardinals), G Paul McQuistan (Seahawks), RB Ben Tate (Texans), CB Isaiah Trufant (Jets), QB Johnny Manziel (Draft, 1ste ronde), CB Justin Gilbert (Draft, 1ste ronde), OT Joel Bitonio (Draft, 2de ronde), RB Terrance West (Draft, 3de ronde)

Weg

S T.J. Ward (Broncos), LB D’Qwell Jackson (Colts), QB Jason Campbell (Bengals), QB Brandon Weeden (Cowboys), G Shawn Lauvao (Redskins), RB Willis McGahee (Free Agent)

De Browns lijken al in te spelen op een mogelijke schorsing van Josh Gordon en hebben daarom twee veteranen erbij gehaald met Miles Austin en Nate Burleson.

Prognose 2014

Halverwege 2013 stonden de Browns er met een 4-5 record niet al te slecht voor. Toch brak de wisselvalligheid rond de quarterbackpositie het team op en sloot het team het seizoen af met een losing streak van zeven wedstrijden. Wat opvalt is dat de pass offense niet eens heel slecht was, maar dat het vooral de running game was die de offense tegenhield. Met Ben Tate en rookie Terrance West moet daar komend seizoen verbetering in kunnen komen.

Verder verwacht men met zowel Brian Hoyer als Johnny Manziel er op vooruit te gaan wat betreft de quarterback positie en ook dit zal het team helpen. De defense was vorig jaar al een lichtpuntje al moet het team wel het verlies van T.J. Ward – hij vertrok naar de Broncos – op zien te vangen. Mede dankzij Ward was Cleveland vorig jaar negende in total defense en achtste in pass defense.

Net als met veel andere teams die aan het rebuilden zijn lijkt het aankomend seizoen voor de Browns een opstapje te moeten worden naar echte successen. De kans dat Gordon geschorst gaat worden is groot, en ook Manziel zal tijd moeten krijgen om zich aan te passen aan de NFL. De toekomst ziet er echter goed uit wanneer deze twee spelers, samen met Ben Tate, de ploeg aanvallend kunnen gaan dragen…de defense staat er immers al. Toch lijken de Ravens en Bengals op dit moment nog te goed voor de Browns.

Player to Watch

The man:

The myth:

The legend:

Nu rest alleen nog maar de vraag of we Manziel aankomend seizoen ook op het veld gaan zien, of dat we het momenteel nog moeten doen met de berichten over Johnny’s uitgaansleven…

Alle previews op een rij:

32. Houston Texans, 31. Washington Redskins, 30. Jacksonville Jaguars

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen