NBA 30-in-30: Detroit Pistons

Door

Dik tien jaar na het behalen van de laatste titel lijken de Detroit Pistons nog steeds in transitie uit de tropenjaren met Rip, Chauncey, Big Ben en ‘Sheed. De laatste zeven seizoenen werd geen enkele keer de play-offs behaald. Is een team dat vooral bestaat uit een combinatie van jong talent en veteranen genoeg om daar verandering in te brengen?

Drummond-time
Drie jaar nadat hij als negende gedraft werd, lijkt alles in Detroit nu te draaien om Andre Drummond. De enorme center die rent en springt als een guard lijkt de belangrijkste man in het team van allesbeslisser Stan van Gundy na het vertrek van Greg Monroe naar Milwaukee. Op de guard positie hebben de Pistons een paar getalenteerde maar roekeloze spelers in Reggie Jackson en Brandon Jennings, die de eerste wedstrijden zal moeten missen omdat hij nog hersteld van een zware achilles-blessure.

Echt mooi zal het allemaal echter niet worden, zo lijkt het. Monroe was de laatste jaren het focuspunt van de aanval in Detroit. Met de offensief getalenteerde center hadden de een aanval die mee kon in de Eastern Conference. Zijn vertrek geeft Drummond, Jennings en Jackson meer ruimte onder de bucket en daarmee de mogelijkheid echt aan te vallen, maar of dat leidt tot veel punten valt nog maar te bezien. Het zal in ieder geval niet veel ingewikkelder worden dan drive and kick.

Verdedigend lijken de Pistons ook te bouwen op Drummond, maar ze hebben met Kentavious Caldwell-Pope een rijzende ster op dat gebied. De jonge wing verbetert zich snel en is een zeer belangrijke factor in het team naast de defensief zwakke Jennings en (tenzij hij zin heeft) Jackson. Op termijn lijkt Van Gundy Drummond en Jackson te willen omringen door spelers als Caldwell-Pope. Lange, atletische veelzijdige jongens. Je kunt het de Milwaukee-way noemen.

Veel nieuwe namen
Key IN: Stanley Johnson (#8), Aron Baynes (San Antonio), Steve Blake (Portland), Reggie Bullock (Phoenix), Danny Granger (Phoenix), Darrun Hillard (Villanova), Ersan Ilyasova (Milwaukee) en Marcus Morris (Detroit).

Key OUT: Caron Butler (Sacramento), Quincy Miller (Brooklyn), Greg Monroe (Milwaukee) en Tayshaun Prince (Minnesota).

Toen Detroit 20 miljoen dollar op tafel legde voor drie seizoenen Aron Baynes keken outsiders raar op. Het leek een enorm bedrag voor een vrij onbewezen back-up big van San Antonio. Later bleek dat het bedrag voor de lange Australier hoog was, maar niet bizar of ongepast gezien het omhoog gaan van de salary cap.

Naast Baynes trok Van Gundy vooral (grote) schutters aan die op korte termijn rond Drummond en de guards moeten zorgen voor drive-and-kick-gevaar. De vraag is of Marcus Morris (zonder zijn broer), Steve Blake (zonder zijn leeftijd), Danny Granger (zonder zijn knieën) en Ersan Ilyasova (zonder enige consistentie) daar voor kunnen zorgen. Op hun best heeft Detroit een mooie supporting cast. Maar op basis van de resultaten van de nieuwe spelers, moeten ze daar niet té veel rekening mee houden.

Met de negende pick in de draft van 2015 werd verrassend gekozen voor de jonge guard/forward Stanley Johnson. Hoewel de Pistons onder meer Justus Winslow aan zich voorbij lieten gaan, lijkt Johnson goed passen in de nieuwe filosofie van Van Gundy. ‘I think I’m pretty good at basketball’, zei Johnson tijdens het trainingskamp van de Pistons, waar hij ook toegaf wellicht wat point guard te gaan spelen. Een veelzijdige speler op de vleugel die wellicht over een paar jaar naast Caldwell-Pope echt kan bijdragen aan Drummond in zijn piekjaren is dan een goede keuze.

Prognose 2015-16
Voor het eerst in jaren lijken de Pistons onder Stan van Gundy een duidelijke richting te hebben gekozen. Hoewel dat dit seizoen wellicht nog niet uitmondt in winnend seizoen, kan het wel leiden tot de eerste All-Star selecties van een aantal spelers in Detroit. Aan de opvallende jerseys zal het niet liggen.

Voorspelling: 33-49

Vorige Previews:

Sacramento Kings
Orlando Magic
Los Angeles Lakers
Philadelphia 76ers
New York Knicks
Minnesota Timberwolves

2 Reacties
 1. Daan van Kooten 5 jaar ago

  Franchise: top
  Drummond: klaar voor de stap van toptalent naar topspeler?
  Johnson: pre-season hype
  Rest: Meh
  Prognose: eens met Pieter
  Tot slot: doei

  • Bahadir 5 jaar ago

   Stanley Johnson is een straight-up beast. Daarnaast heeft hij de mentaliteit om te slagen in de top. Dat zag je tijdens de Summer League al.

   Hij gaat je nog verbazen hoor. Let maar op 🙂

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen