30 in 30: New York Yankees

Door

Voor de New York Yankees breekt er in 2014 een nieuw tijdperk aan. De Bronx Bombers zagen na het 2013-seizoen de beste closer aller tijden Mariano Rivera afzwaaien, en de beste speler van het team, Robinson Cano, vertrok als free agent naar de Seattle Mariners. Daar kwam nog bij dat Alex Rodriguez te horen kreeg dat hij heel 2014 mag toekijken met een schorsing. Hoewel de Yankees nog steeds over talentvolle spelers beschikken, lijkt de afscheidstoernee van captain Derek Jeter bij voorbaat het meet interessantst.

Logo NY Yankees Manager: Joe Girardi
General Manager: Brian Cashman
Stadion: Yankee Stadium
2013: 4e in AL East (85-77)
2013 MVP: Robinson Cano
World Series: 27
Pennants: 40
Divisies: 18
Wild cards: 4
Slagmannen: Werpers:
C Brian McCann SP CC Sabathia
1B Mark Teixeira SP Hiroki Kuroda
2B Brian Roberts SP Masahiro Tanaka
3B Kelly Johnson SP Ivan Nova
SS Derek Jeter SP Michael Pineda
LF Brett Gardnet CP David Robertson
CF Jacoby Ellsbury RP Shawn Kelly
RF Carlos Beltran RP Matt Thornton
DH Alfonso Soriano RP David Phelps

Na jaren aan de top gestaan te hebben moesten de Yankees in 2013 toezien hoe de jaren dermate zwaar begonnen te tellen bij de oude sterren dat de ploeg nooit verder kwam dan een bijrol. Nog steeds zit New York vast aan een aantal dure en langlopende contracten van niet altijd even jonge spelers. Daarin lijkt niet alleen komend seizoen, maar de komende jaren de voornaamste uitdaging te liggen voor manager Brian Cashman en de zijnen.

New York Yankees Introduce Masahiro Tanaka
Nieuw

CF Jacoby Ellsbury
RF Carlos Beltran
3B Kelly Johnson
C Brian McCann
2B Brian Roberts
SP Masahiro Tanaka

Weg
RP Mariano Rivera
SP Andy Pettitte
2B Robinson Cano

2014 prognose

De Yankees hebben een lading nieuwe spelers binnengehaald, maar het lijkt onbegonnen werk om alle gaten die deze winter zijn gevallen op te vullen. Het valt niet te ontkennen dat met name Ellsbury en Beltran de Yankees wat slagkracht bieden, maar het gemis van Robinson Cano op het tweede honk zal voelbaar zijn. Met de van een blessure teruggekeerde Pineda en de nieuw gehaalde Tanaka in de rotatie beschikken de Yankees echter wel over een van de beste starting rotations in de MLB

Het is dan ook te hopen voor de Bronx Bombers dat die startend werpers hun niveau halen. Het veld beschikt wel over wat slagkracht, maar met de steeds ouder wordende Jeter en Beltran defensief wel over enige zwakke plekken, terwijl van Roberts niet verwacht mag worden dat hij Cano even zal doen vergeten. De echte achilleshiel lijkt echter de bullpen te zijn. Afgelopen jaar gaven de Yankees al regelmatig wedstrijden weg in de latere fases van een wedstrijd, en dat lijkt met deze bullpen opnieuw een groot risico. Luxe setup man David Robertson heeft de haast ondoenlijke taak om Mariano Rivera op te volgen als closer. Alleen dat al zal Yankees-fans enige huiveringen bezorgen.

Player to watch
Je kunt amper naar de Yankees kijken en niet over Masahiro Tanaka beginnen. De Yankees betaalden twintig miljoen dollar om met de werper te mogen onderhandelen en lieten hem uiteindelijk een zevenjarig contract ter waarde van 155 miljoen dollar tekenen. De man, die afgelopen seizoen een record van 24-0 noteerde in Japan, geldt dan ook een beetje als New York’s hoop in bange dagen. Men vreest dat Sabathia’s topjaren achter hem liggen, en in Kuroda ziet men ook geen echte ace. Tanaka zou dat wel kunnen zijn.

Tanaka in de gaten houden betekent niet per definitie kijken naar een succesverhaal. Hoewel Tanaka’s resultaten voor zich spreken hebben scouts al gewezen op een aantal ‘red flags’ in de manier waarop Tanaka werpt. Zou beweegt Tanaka zijn arm meer dan nodig, wat tot problemen met timing zou kunnen leiden. Ook zou zijn manier van werpen het lastiger maken om fastballs laag te houden, terwijl harde ballen hoog in de slagzone in de MLB uiteraard voor problemen zorgen.

Alle previews op een rij:

National League

NL East

NL Central

NL West

Atlanta Braves Chicago Cubs Arizona Diamondbacks
Miami Marlins Cincinnati Reds Colorado Rockies
New York Mets Milwaukee Brewers Los Angeles Dodgers
Philadelphia Phillies Pittsburgh Pirates San Diego Padres
Washington Nationals St. Louis Cardinals San Francisco Giants

American League

AL East

AL Central

AL West

Baltimore Orioles Chicago White Sox Houston Astros
Boston Red Sox Cleveland Indians Los Angeles Angels
New York Yankees Detroit Tigers Oakland Athletics
Tampa Bay Rays Kansas City Royals Seattle Mariners
Toronto Blue Jays Minnesota Twins Texas Rangers

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen