30 in 30: Chicago White Sox

Door

Chicago White Sox v Houston Astros

Het seizoen 2013 van de Chicago White Sox is er één om snel te vergeten. Aanvallend konden de mannen van manager Robin Ventura geen potten breken, waardoor The Good Guys laatste eindigde in de AL Central met maar liefst 99 nederlagen.

De White Sox sloegen .246 van het veld (negentiende) met een .302 on-base percentage (27e) en een .378 slugging percentage (25e). De ploeg eindigde het seizoen dan ook één-na-laatste met een 83 WRC+ (runs per slagbeurt waar 100 gemiddeld is) en 28e met een 3.2 WAR, ter vergelijking: de Boston Red Sox hadden over het reguliere seizoen een 36.6 WAR.

250px-Chicago_White_Sox_Insignia.svgManager: Robin Ventura
General Manager: Rick Hahn
Stadion: U.S. Cellular Field
2013: 5e in AL Central (63-99)
2013 MVP: Alexei Ramirez

World Series: 3
Pennants: 6
Divisies: 5
Wild cards: 0

Slagmannen:Werpers:
CTyler FlowersSPChris Sale
1BJose AbreuSPJose Quintana
2BGordon BeckhamSPFelipe Paulino
3BMatt DavidsonSPJohn Danks
SSAlexei RamirezSPErik Johnson
LFAlejandro De AzaCPNate Jones
CFAdam EatonRPMitchell Boggs
RFAvisail GarciaRPMatt Lindstrom
DHAdam DunnRPRonald Belisario

General manager Rick Hahn heeft in het offseason echter niet stilgezeten. Je kunt zeggen dat het wederopbouwproces in Chi-Town in gang is gezet. Om de ploeg in 2014 aanvallend beter voor de dag te laten komen werd de 26-jarige Cubaan Jose Abreu voor zes jaar en 68 miljoen dollar vastgelegd. Abreu heeft nog nooit in Amerika gespeeld, maar scouts geloven dat hij één van de krachtigste rechtshandige slagmannen is in de wereld.

Abreu kennen we in Nederland nog goed van zijn solo homerun tijdens de 2013 World Baseball Classic. Wat een knal!

Naast Abreu trok Hahn de jonge center fielder Adam Eaton aan en ruilde hij closer Addison Reed in voor derde honkman Matt Davidson. De 22-jarige Davidson heeft zich al bewezen in de Minor Leagues en is klaar om de White Sox op het hoogste niveau te helpen. Neem daarbij de 22-jarige outfielder Avisail Garcia, afgelopen seizoen aangetrokken en in 42 wedstrijden goed voor .304/.327/.447 met vijf homeruns, 21 RBI’s en een 106 OPS+, en de blauwdruk voor een aanvallend betere Chicago White Sox voor het seizoen 2014 ligt er.

Nieuw
3B Matt Davidson, 1B Jose Abreu, CF Adam Eaton, RP Ronald Belisario, RP Mitchell Boggs, SP Felipe Paulino, C Adrian Nieto

Weg
SP Hector Santiago, CP Addison Reed, C A.J. Pierzynski, IF Jake Elmore, OF Brandon Jacobs

Prognose 2014
Volgens de projected standings van FanGraphs winnen de White Sox komend seizoen 73 wedstrijden, een verbetering van tien wedstrijden vergeleken met afgelopen seizoen. Chris Sale gooide in 2013 één van zijn beste seizoenen (3.07 ERA, 3.17 FIP, 9.49 K/9, 1.93 BB/9 een 5.1 WAR en vier complete games in 30 starts) uit zijn nog jonge carrière in de MLB en de verwachting is dat de linkshandige ace het niveau komend seizoen vasthoudt.

Untitled-2

De aanval ziet er in 2014 op papier sterk uit, maar het is afwachten of Abreu inderdaad zijn power-bat meeneemt. Er zijn nog twijfel over de catcher-positie na het vertrek van veteraan A.J. Pierzynski (Tyler Flowers wordt gezien als de Opening Day catcher), terwijl de onervaren Nate Jones de rol van closer op zich neemt.

Wanneer het klikt binnen de selectie, dan kunnen de White Sox inderdaad de grens van 75 overwinning bereiken. October Baseball kunnen de fans wel uit hun hoofd zetten, de kans dat de ploeg de ALDS haalt wordt geschat op 1,1 procent.

Player to Watch
Sale, Abreu, Adam Dunn, Alexei Ramirez? Toppers om in de gaten te houden, maar ik denk dat de fans toch vooral kijken naar het laatste MLB-seizoen van de 37-jarige Paul Konerko. De zesvoudig All-Star kende vorig jaar een teleurstellend seizoen en hij wil zijn loopbaan graag met een goed gevoel afsluiten.

Foto: Getty Images / Bron: FanGraphs

Ook leuk om te lezen