3-on-3: Vertrek Rudy Gay & Trades

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: Vertrek Rudy Gay & Trades.

3on3

Memphis Grizzlies v Los Angeles Clippers1. Vertrek Gay is goede trade voor de Grizzlies.

PH: Aardige deal voor alle teams. De Grizzlies krijgen een veteraan die een titel heeft gewonnen en een eeuwig talent om de plaats van Gay op te vullen (naast natuurlijk minder salaris om uit te geven) en de Raptors eindelijk een goeie SF. De Pistons wilden graag een point guard en kregen die in Calderon. De vraag is wel een beetje waar de Raptors mee bezig zijn. Ze blijven door deze trade een beetje in het midden van de NBA hangen. Lowry-DeRozan-Gay-Bargnani-Valenciunas is absoluut niet slecht, 5-8 seed, maar niet meer.

RW: De Raptors hebben zich aanzienlijk versterkt met Rudy Gay. De Grizzlies zaten niet te wachten om de luxe belasting te betalen voor Gay. De Raptors die het dit jaar weer lastig hebben in de Eastern Conference zullen met deze trade zeker niet ontevreden zijn. De Grizzlies zijn gelukkig aangezien ze af zijn van zijn hoge salaris en tevreden met komst Tayshaun Prince

RK: Het zal financieel wel goed zijn ja voor de Grizzlies. Maar voor big-man Ed Davis? Dat kan natuurlijk een aardige back-up zijn voor Randolph en Gasol, maar een echte vervanger voor Gay hebben ze nu niet. En met Jose Calderon hadden ze een aardige back-up pointguard voor Conley, maar die hebben ze gelijk verscheept naar Detroit voor Tayshaun Prince en Austin Daye. Prince in hoogtij dagen zou ik nog mee kunnen leven, maar daar is het beste ook wel vanaf.

2. De dagen van Pau Gasol bij de Lakers zijn geteld.

PH: Als er een goed bod voor Pau in de markt was geweest, dan hadden ze hem al laten gaan toen alles naar de haaien leek te gaan. Juist nu het wat lekkerder begint te lopen in Lakerland blijkt maar weer eens hoe belangrijk Gasol voor ze is. Ik denk nog steeds dat ie met Howard kan spelen. Het ding is dat defense het probleem is van de Lakers. Dus als er een speler op de markt komt die de perimeter verdediging kan versterken, kunnen ze zomaar de trekker overhalen en is Pau weg.

RW: Pau heeft de laatste jaren uitstekend gepresteerd bij de Lakers, maar heeft daar nooit echt erkenning voor gekregen. Kobe heeft laatst gezegd dat Pau zijn beste teamgenoot ooit is, maar hij heeft de fans nog niet echt overtuigd. Maar dit jaar is Gasol in zijn eentje verantwoordelijk voor de wanvertoning van de Lakers in de NBA, in de ogen van de fans. Nu lijkt ook de leiding van de Lakers deze mening over te hebben genomen. Maar wie Lakers zegt, moet Kobe Bryant zeggen en aangezien Kobe lovend is over Gasol, zou de Spanjaard wel eens geluk kunnen hebben.

RK: Als je Kobe moet geloven zijn er weinig basketballers die slimmer zijn dan Pau, maar ik denk dat de tijd rijp is om hem te traden. Ik denk ook dat het nú moet gebeuren en er niet veel langer mee moet worden gewacht. Nu heeft meneer misschien nog een beetje waarde, want net als Pierce is ook Gasol zo langzamerhand wel aan de herfst van zijn carriere begonnen. Laat de Lakers maar eens zorgen voor diepte in het team. Diepte die dan ook nog een beetje kwaliteit heeft.

New Jersey Nets v Boston Celtics3. Als Paul Pierce echt van Boston Celtics houdt, vraagt hij zelf om een trade.

PH: Nee, dat is niet aan hem gelukkig. Het is aan de Celtics om die beslissing te maken. Zelf zie ik Pierce graag afscheid nemen in het groen-wit, maar er zijn genoeg redenen voor Danny Ainge om hem juist nu te traden. Ik zie hem niet weggaan, hij is een top vijf Celtic aller-tijden en daar komt ook sentimentele waarde bij kijken voor de fans. Er moet wel een heel bijzondere deal op tafel komen te  liggen willen ze dat op het spel zetten.

RW: De Celtics zijn rijp voor vernieuwing. Basisspelers Garnett, Pierce, Terry zijn op leeftijd en nu Rondo ook nog eens een flinke tijd langs de zijlijn staat, wordt het toch zwaar voor de Celtics om in een play-off positie te blijven. Pierce is waarschijnlijk één van de spelers die getrade zal worden om jonge spelers te halen. Pierce zou Boston misschien wel een grotere dienst bewijzen om niet tegen te stribbelen als de Celtics een trade willen maken. Ook al speelt hij dan niet meer bij zijn grote liefde.

RK: Ja, zou wel mooi zijn. Maar ik vraag het me af of dat gaat gebeuren. Ik geloof best dat Pierce van de Celtics houdt, maar ik geloof niet dat ie in het belang van de Celtics bij, pakweg, Charlotte gaat spelen. Het zou een nobel gebaar zijn, maar dan gaat het vast gepaard met een aantal voorwaarden. En die voorwaarden zijn teams die meedoen om te de titel. Los Angeles Clippers of San Antonio Spurs bijvoorbeeld.

Met dank aan Pieter Horstman, Raoul Willems en Robert Kaak.

Lees hier de 3-on-3 van vorige week: Warriors zijn Winning

Ook leuk om te lezen