3-on-3: Spurs & geniale Pop

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: Spurs & geniale Pop.

3on3Tim Duncan1. De Spurs gaan dit jaar wel naar de NBA-finale.

EG: Zolang Popovich de touwtjes in handen heeft en er met Duncan, Parker en Ginobili geen rare dingen gebeuren, zijn de Spurs finalekandidaat in het Westen. De viervoudig nba-winnaar heeft een wat stoffig imago. Ze zouden oud zijn en voor sensatie buiten het veld hoef je ook niet naar San Antonio. Maar terwijl iedereen naar Miami en LA kijkt, doen de Spurs gewoon wat ze moeten doen: winnen.

VvG: De Spurs en de NBA Finals, in juni zal het zes jaar geleden zijn. De afgelopen twee seizoenen waren ze telkens absolute top tijdens de reguliere competitie maar kwamen ze tekort in de playoffs. Dit jaar kan dat anders zijn en ik geloof er persoonlijk in, op voorwaarde dat de drie sterren (Tony, Timmy en Manu) op volle toeren draaien. Als dat niet het geval is, zullen ze de diepe Western Conference niet overleven

JWZ: Er is geen reden om aan te nemen dat dit niet zo is. De Big Three van de Spurs worden telkens ouder, maar blijven top presteren. Vorig jaar ging het tegen de Thunder op het moment supreme ineens mis. De Spurs zijn verdedigend veel beter dan vorig seizoen en aanvallend ook elite. En na ’03, ’05 en ’07 is ’13 ook weer een priemgetal. Nog een keertje dan (bezorg daarmee LeBron James de ultieme revanchemogelijkheid).

2. Gregg Popovich toont weer aan een genie te zijn.

EG: Coach Pop verdient een standbeeld in San Antonio. Voor zijn prestaties en voor zijn heerlijke eigenwijsheid. Hij heeft lak aan David Stern, doet lekker waar hij zelf zin in heeft en blijft ondertussen gewoon winnen. Zijn filosofie is simpel en geniaal tegelijk. Alles draait om het team en Popovich heeft dat team perfect onder controle.

VvG: Bestond er dan twijfel dat Pop een geniale coach is?

JWZ: Afgelopen seizoen bleven de Spurs lang onder de radar, om vervolgens vriend en vijand te verrassen met een ongelooflijke playoff run. Dat ‘onder de radar blijven’ lukt San Antonio dit jaar niet nog een keer, zeker niet als je al voor de All-Star Break het beste record in de league hebt. In al zijn seizoenen bij de Spurs won Pop vijftig duels of meer. Hij heeft van de Spurs een van de meest succesvolle clubs gemaakt in de geschiedenis van de league. Hij laat ook dit jaar weer zien dat ouderdom niet veel uitmaakt en geld niet per se nodig is om te winnen.

Oklahoma City Thunder v San Antonio Spurs - Game One3. Tony Parker krijgt te weinig waardering.

EG: Parker’s prestaties zouden wel wat meer in de spotlights mogen staan. De eeuwige tweede man van de Spurs zit in de schaduw van Duncan. Parker verdient een plek bij de beste point guards van de league. Met zijn selectie voor de All-Star Game krijgt hij die waardering ook wel. Het is aan Parker om na het pensioen van Duncan zijn plek op te eisen. Dan komt die echte waardering vanzelf.

VvG: Het is niet zo dat Tony Parker ondergewaardeerd is als speler. Kijk maar naar zijn zoveelste All-Star selectie. Maar hij wordt niet vaak genoeg genoemd als top point guard. Parker kan echt wel tippen aan mannen als Chris Paul, Derrick Rose en Rajon Rondo. Parker heeft een andere stijl (meer aanvallend) dan Paul maar hij is gewoonweg superefficënt en top in wat hij doet.

JWZ: Parker typeert het succes van de Spurs. Duncan is een All-Time Legend, maar iedereen schikt zich in zijn rol bij San Antonio. Niemand is -figuurlijk- groter dan de ander en dat maakt dit team al zo lang zo ontzettend goed. Parker zou wellicht meer waardering moeten krijgen voor zijn rol in het systeem van Popovich, maar het zal de Fransman een worst wezen. Als hij aan het eind van dit seizoen maar voor de vierde maal een ring om zijn vinger kan schuiven, dat is waar het bij Parker en de Spurs om draait: winnen.

Met dank aan Eva Gerritse, Vincent van Genechten en Jan Willem Zeldenrust.

Lees hier de 3-on-3 van vorige week: Rudy Gay & Trades.

Ook leuk om te lezen