3-on-3: Dirk, Cuban & de Mavs

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: Dirk, Cuban & de Mavs.

1. Deron Williams zal blij zijn dat hij voor Brooklyn Nets heeft gekozen.

EV: Williams krijgt in elk geval genoeg aandacht bij de Nets. Hij staat deze week vol in de spotlights op de voorkant van Sports Illustrated in een mooi Brooklyn graffiti decor. Bovendien begint er volgende week een reality show over de Nets en hebben ze natuurlijk de steun van Jay-Z. Aan het showbizz-gehalte zal het dit seizoen niet liggen, maar ik vraag me af of dat Deron heel gelukkig gaat maken. De eerste wedstrijd moet nog gespeeld worden, maar het roster in Brooklyn lijkt op het oog geen samenhangend geheel. Vooral defensief is er wel wat op aan te merken. Tegen de tijd dat we bij de play-offs zijn aanbeland, verlangt Williams misschien wel naar zijn hometown.

NdCvD: Met de komst van Joe Johnson hebben de Nets er een pure scorer bij en zullen er de nodige plays voor hem gelopen moeten worden. Dit zal ook ten koste gaan van het aantal fg van Williams. Daarnaast begint Lopez zich steeds meer te manifesteren.  Voor Williams zal er dus een meer passende rol zijn weggelegd dan in voorgaande jaren terwijl hij eigenlijke een scorende pg is. Wellicht gaat de tandem Johnson/Williams werken maar ik heb mijn bedenkingen. Bovendien zie ik de Nets met dit roster geen hoge ogen gooien in de play-offs maar volgens een rapper en een Russische miljardair domineren ze binnen afzienbare tijd de NBA. Ik denk dat Williams bij de Mavs beter tot zijn recht was gekomen.

JP: Dat is een lastige, zoals zo vaak zijn de krachtsverhoudingen deze zomer weer aanzienlijk gewijzigd. Maar in het westen zijn dit seizoen de Lakers, Clippers, Thunder en Spurs waarschijnlijk (weer) een klasse apart. Misschien dat de Mavs nog net als achtste eindigen, misschien missen ze de boot. Ik zag ze deze week spelen tegen Barcelona en het team – weliswaar zonder Dirk – hing als los zand aan elkaar. Voorlopig ga ik er vanuit dat de Mavs net wat tekort komen om de play-offs te halen.

2. ‘Ouderdom’ heeft Dirk ingehaald.

EV: Ik maak me een beetje zorgen om Dirk’s fysieke problemen. Of ouderdom daar de oorzaak van is, weet ik niet. Er zijn genoeg voorbeelden van succesvolle late dertigers in de NBA en Dirk is ‘nog maar’ 34. Hij blijft tobben met zijn knie en hij was in Barcelona fysiek niet in staat om in actie te komen voor de Mavs. Dirk is nog steeds de grote steunpilaar van het team. Ze hebben hem nodig, als leider en als puntenmaker. Als hij fysiek niet meer in staat blijkt om veel minuten te maken dan kunnen ze het nog wel eens lastig krijgen in Dallas.

NdCvD: Eigenlijk heeft Nowitzki een speelstijl waarmee je best wat jaartjes door kan maar de pijp lijkt leeg. Vorig seizoen was Nowitzki bij tijden geen schim van zichzelf. Misschien heeft het verkorte, maar compacte seizoen een rol gespeeld. Ik denk dat Dirk eigenlijk had moeten stoppen. Hij gaat niet meer die grote rol in de NBA kan spelen als toen. Als je hem wint moet je hem ook minstens één keer verdedigen, en aan die plicht heeft hij voldaan. Naast de fysieke ouderdom, lijkt ook de de honger naar succes een beetje beetje verdwenen. Als dat komend seizoen weer het geval is wordt het een lang en pijnlijk seizoen.

JP: Qua statistieken is het de afgelopen seizoenen minder geworden, maar om nu te concluderen dat de ouderdom hem ingehaald heeft, gaat mij veel te ver. Voor iemand van zijn lengte heeft hij nog steeds zeldzame kwaliteiten. En oudere spelers, zoals bijvoorbeeld Garnett , moeten het niet meer alleen van hun productie hebben, maar ook van hun rol als ervaren leider. Daar ligt dan ook meteen, in mijn optiek, de grootste uitdaging voor Nowitzki: hij moet vocaal meer aanwezig zijn in het veld.

3. Mark Cuban’s make over van Mavs niet voldoende voor play-offs.

EV: Ik heb de Mavericks op mijn lijstje voorspellingen gemarkeerd als verrassing van het seizoen. Hoewel de knie-problemen van Dirk natuurlijk nog wel roet in het eten kunnen gooien. Ik heb er al een fles wijn op gezet, dus ik kan eigenlijk niet meer terug. Ze hebben in Dallas in potentie echt een prima roster, met veel talent. O.J. Mayo, Chris Kaman en Elton Brand zijn prima aanwinsten. Het team moet alleen even gaan lopen. De wedstrijden die ze afgelopen week in Europa hebben gespeeld, waren niet echt een lekkere generale. Maar ach, dat is slechts pre-season, toch?

NdCvD: Tenzij Nowitzki mijn eerdere antwoord logenstraft, zie ik het de Mavs moeilijk krijgen. Ik denk dat ze de play-offs wel zullen halen maar in de eerste ronde naar huis gespeeld worden. Jammer voor bijvoorbeeld O.J. Mayo, een prima speler. Het seizoen had er echter heel anders uit kunnen zien wanneer Deron Williams, de man uit vraag één, in de zomer zou hebben besloten terug te keren naar zijn geboortestad en te gaan spelen voor de Mavs. Een scorende PG zou druk bij Nowitzki hebben weggenomen. Daarnaast zou hij de de ballen van een drivende Williams van buiten binnen kunnen schieten.

JP: Zowel de Nets als de Mavs zijn een experiment met allerlei bijeengeraapte spelers waarvan het maar de vraag is wat het resultaat gaat zijn. Op de lange termijn lijken de Nets, gezien het spelersmateriaal, echter meer potentie te hebben. Maar ja, potentie… dat had Williams’ team in Utah ook. Voor nu heeft hij de beste keuze gemaakt, maar de uitkomst van het avontuur in Brooklyn lijkt me zeer onvoorspelbaar.

Met dank aan Eva Gerritse, Noel de Cocq van Delwijnen en Jelte Posthumus.

Lees hier de 3-on-3 van vorige week: Lakers, ‘Melo & Spurs.Ook leuk om te lezen