3-on-3: Clippers in april beste in het westen?

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: Clippers in april beste in het westen?
3on3


Chicago Bulls v Los Angeles Clippers1. LA Clippers eindigen met beste record Western Conference.

EG: De indrukwekkende zegereeks van de LA Clippers werd in het nieuwe jaar direct de das om gedaan door de Denver Nuggets. Nu zouden ze daar in LA niet van wakker moeten liggen, want aan alle goeds komt een eind. Maar de vraag is of ze in LA hiermee ook hun ‘winning mood’ hebben verloren. Er staat de Clippers een pittig schema te wachten en als het momentum van de laatste weken van 2012 is verdwenen, dan zou die zegereeks zo maar over kunnen gaan in een januaridipje.

PH: Ik denk dat de Clippers op dit moment een beetje overgewaardeerd worden. Een overwinningsreeks van zeventien is altijd indrukwekkend maar gemiddeld hadden die teams een record van .412, ofwel tiende in de Eastern Conference. De Clips hadden een beetje last van de het Knicks-syndroom van eerder dit jaar. Alles viel raak. Maar als je kijkt naar de tegenstanders en de consequent hoge scores van onder meer Matt Barnes, weet je dat ze dat niet gaan volhouden. Ze zullen in de buurt blijven van OKC, San Antonio en Memphis, maar winnen? Nee.

JWZ: De Clips voldoen aan alle eisen. Ze hebben twee All-Stars in Paul en Griffin en een bank waar je u tegen zegt. Als je dan bedenkt dat Paul en Griffin zeker niet hun beste spel spelen, zou je zeggen dat de sky the limit is. Wellicht is dat ook zo, maar ondanks zeventien zeges op een rij zijn de Thunder en Spurs veel constanter. Daarnaast is Vinny del Negro er ook nog niet in geslaagd zijn team een identiteit te geven en verdedigend blijven de Clippers kwetsbaar. De Clips doen mee, zullen de beste ploeg in LA worden (das ook wat waard), maar een eerste plaats zou op zijn zachtst gezegd een grote verrassing zijn.

lakers-media-day2. LA Lakers halen de play-offs niet.

EG: De miserabele seizoenstart van de Lakers is niemand ontgaan. Het gaat overduidelijk niet volgens plan in LA en als het seizoen nu ten einde zou zijn, dan deden de Lakers niet mee aan de playoffs. Maar het seizoen is nog lang niet afgelopen en het is veel te vroeg om conclusies te trekken. Nog altijd hebben ze maar weinig wedstrijden gespeeld met hun beste spelers en er is nog tijd genoeg om de licht stijgende lijn van de afgelopen weken door te trekken naar de playoffs. Een scenario waarin de Lakers met al hun talent de playoffs zouden missen, is onvoorstelbaar.

PH: De Lakers gaan de play-offs wel halen. Op dit moment staat het team van D’Antoni één wedstrijd achter op de laatste plaats in het westen, nog lang geen gelopen race dus. Ik denk dat de rug van Dwight Howard hem nu nog veel parten speelt en dat een beter wordende Howard de Lakers overwinningen gaat opleveren. Wel hebben ze een aanvaller nodig die naast Kobe Bryant wat van de scorelast kan overnemen want Metta World Peace is een te groot risico op dat gebied. Misschien dat Pau dan toch weg gaat. 

JWZ: De Lakers niet naar de play-offs? Wanneer is dat eigenlijk voor het laatst voorgekomen. Vrij recent nog, LA plaatste zich namelijk in 2005 niet voor het naseizoen. Het was de vijfde keer in de rijke historie van de club dat er niet in de play-offs werd gespeeld (sinds 1949). De Lakers staan nu op een elfde plaats in het westen, maar hebben na ruim een derde van het seizoen nog alle kans op deelname aan de play-offs. De top vijf zullen ze waarschijnlijk niet redden, maar ze moeten van de groep Houston Denver, Portland, Minnesota en Utah er toch wel op zijn minst drie achter zich weten te houden? Toch?

Toronto Raptors vs Oklahoma City Thunder3. Kevin Durant pakt de MVP-award.

EG: De MVP strijd tussen Durant en James was vorig jaar al mooi, en wordt dit seizoen alleen maar beter. Ik denk dat het ook juist de jacht op LeBron is, waardoor Durant steeds beter wordt. Zijn statistieken en leiderschapskwaliteiten gaan steeds meer lijken op die van James. En toch blijft LeBron de koning en Durant de kroonprins. Er kan er maar één de beste zijn en James is op dit moment simpelweg de beste basketballer op aarde.

PH: Ja, al was het alleen al omdat LeBron de enige andere optie is. Durant speelt verreweg het beste seizoen uit zijn carrière en schotpercentages van 50-40-90 zijn natuurlijk om van te smullen, zeker als dat gepaard gaat met zijn beste defense en beste assistspercentage ooit. Het probleem is alleen dat LeBron hier nog een beetje beter in is dan Durant, en hij de MVP dus eigenlijk niet verdient.  Toch zullen ze Durant de bokaal geven. A) omdat James ‘m al drie keer heeft gewonnen B) omdat OKC aan het einde van de rit een beter record zal hebben dan de Heat en C) omdat Durant grotere stappen vooruit heeft gemaakt.

JWZ: Ik neig op dit moment meer naar Durant. Al was het alleen maar omdat ik tijdens mijn voorspelling aan het begin van het seizoen voor KD heb gekozen. Desondanks is James beter dan gedacht. Niet voor niets is hij gekozen tot speler van de maand december. LeBron is de enige constante factor in het team van Miami en is zowel aanvallend als defensief niet of nauwelijks te stoppen. Zie ook het feit dat hij dit seizoen elk duel 20 punten of meer heeft gescoord. Durant heeft nog een licht voordeel. Hij heeft career-highs in bijna alle belangrijke statistische categorieën. Als hij dat vast weet te houden en de Thunder naar het beste record in de league leidt, pakt hij de award.

Met dank aan Eva Gerritse, Pieter Horstman en Jan Willem Zeldenrust.

Ook leuk om te lezen