3-on-3: Blik op de Wild West

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: een blik op de Wild West.

1. Dallas Mavericks vallen buiten de play-off boot.

JP: Mark Cuban is gefrustreerd over Deron Williams en Jason Kidd. Maar met nieuwkomers OJ Mayo, Elton Brand, Chris Kaman en Darren Collison heeft Dallas zowel qua frontcourt als backcourt echt geen onaardig team. Maar terwijl andere teams in de Western Conference (Lakers, Clippers, Thunder) waardevolle spelers toevoegden aan een al bestaande kern is het maar de vraag hoe snel het vernieuwde team in Dallas goed gaat draaien. Het lijkt me een hele prestatie al de Mavs de play-offs halen.

VvG: De Mavericks mogen dan wel de bal misgeslagen hebben met Deron Williams en Dwight Howard, dat wil niet zeggen dat ze plots geen goed team meer hebben. Eigenaar Mark Cuban laat niet zomaar toe dat zijn team een loser wordt. Met de nieuwe aanwinsten zullen de Mavericks wel weer hun rol spelen. Verder dan de eerste ronde komen ze waarschijnlijk niet, maar geen playoffs voor een zo’n ervaren team lijkt gewoon té ver gezocht. Bovendien moeten ze voorkomen dat Dirk Nowitzki eventueel wil vertrekken. Het missen van de playoffs zou daarvoor het ergste zijn.

IM: Dallas en de playoffs. Die twee horen bij elkaar als Adam en Eva en Mark Cuban als de giftige appel. Maar volgens velen hebben de Mavs ingeboet, zeker als je vergelijkt met Los Angeles, terwijl Oklahoma City Thunder al z’n jonge sterren weet vast te houden. Vraag je mij: maken Nowitzki en z’n vrienden kans op de NBA-titel. Neen. Maar ze zijn zeker kandidaat voor het seizoenstoetje. Der Dirk ist immer noch da. Versterkingen zijn gehaald. Misschien niet Nash- of Howard-achtige transfers, maar met Brand, O.J. Mayo en Kaman heb je zeker geen Hornets van afgelopen seizoen!

2. LA Clippers eindigen in top 3 in het Westen.

JP:  Ik denk dat sommige fans van de Clippers zich nog steeds in de arm knijpen om te beseffen dat ze echt niet dromen. Hun Clippers, die eerder het lachertje van de NBA waren, zijn in korte tijd omgetoverd tot een jaarlijkse play-off contender. Ze deden deze zomer erg goede zaken met het aantrekken van Jamal Crawford en de ervaren Grant Hill. En mocht Lamar Odom zich bij de Clippers weer herpakken na het echec in Dallas, dan kunnen de Clippers de strijd met de Lakers en Thunder met vertrouwen tegemoet zien. Deze teams vormen wat mij betreft de top drie in het westen.

VvG: Kijk, de Clippers hebben een erg leuk team. Wie kijkt er niet graag naar de dunks en alley-oops van Blake Griffin, het weergaloze spel van Chris Paul en de gekke bloks van DeAndre Jordan? De show verzorgen is het probleem niet voor ‘Lob City’, het gebrek aan ervaring wel. Griffin zal dit team uiteindelijk moeten gaan leiden, vooral offensief. Chris Paul is de beste PG in de NBA maar is geen ‘big time scorer’. Het probleem is dat Griffin voorlopig over te weinig eigen moves beschikt en dus te afhankelijk is van vooral Paul. De aanwerving van Lamar Odom doet de Clippers hopelijk beter dan de Mavs.

IM: Een no-brainer vanwege het simpele feit dat de Thunder, de Lakers en de Spurs gewoon beter zijn. Dus onder normale omstandigheden de top drie in het westen. Vinny del Negro heeft onmiskenbaar het nodige talent en ervaring in z’n roster. Toch als ik aan de Clippers denk, dan zijn druistig, onstuimig en onvolwassen nog steeds de eerste woorden die te binnen schieten. Puntje bij paaltje niet tough enough. Mijn gevoel zegt dat Del Negro daar meer debet aan is dan z’n spelers. Zet Stan van Gundy ‘ns voor die groep!

3. Minnesota Timberwolves halen de playoffs.

JP: Vorig jaar kwam Minnesota eigenlijk niet eens in de buurt van een plek in de play-offs. Kevin Love is blij dat enkele stoorzenders, waaronder Darko Milicic, de laan zijn uitgestuurd. Maar ja, wat is daarvoor teruggekomen? Goede spelers, zoals scherpschutter (en springveer) Chase Budinger, ‘good old’ Andrei Kirilenko en natuurlijk de wederopgestane Brandon Roy. Maar Love mist een dragende speler naast hem, die de Wolves echt een stap verder brengt: naar de play-offs. Ricky Rubio kan zo’n speler worden, maar is er nog niet.

VvG: Dit is een moeilijke. De Wolves zijn een soort ‘Clippers Light’: leuk team maar weinig ervaring. Kevin Love zal zijn ding ook dit jaar weer doen en een herboren Andrei Kirilenko is een degelijke aanwinst. Maar de afwezigheid van Ricky Rubio en het gebrek aan offensieve kracht zullen het de Wolves erg moeilijk maken om de playoffs te halen. Misschien met wat geluk en een deal tijdens het seizoen maar voorlopig zie ik ze niet verder komen dan een tiende plaats. En dat betekent misschien het begin van drama rond een mogelijk vertrek van Love…

IM: Vorig seizoen stalen de Timberwolves mijn hart. De jaargangen ervoor was gluren naar een bejaardentehuis nog spannender dan een wedstrijd van Minnesota bekijken. Maar de ploeg heeft nu flair, een aanstekelijke spelopvatting en veel aansprekende en beloftevolle basketballers. In Minnesota hebben ze niet stilgezeten in het offseason. Met gogme is ingekocht. Kirilenko, Stiemsma, Shved en als ’n duveltje uit de nooit-meer-gedachtdoos Roy hebben zich bij Rubio en Kevin Love gevoegd. Op papier playoff waardig. Aan Rick Adelman om er een sterk geheel van te maken.

Met dank aan Jelte Posthumus, Vincent van Genechten en Ingmar Meijer.

Lees hier de 3-on-3 van vorige week: blessures D-Rose, Roy, Wade & Allen.

Ook leuk om te lezen