3-on-3: Blessures & bankproblemen in LA

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: Blessures & bankproblemen in LA.

1. De blessure van Love kost Timberwolves play-offs.

JP: Love zal 10 tot 15 wedstrijden missen, dat valt nog te overzien. Hij is natuurlijk veruit de beste speler van de Timberwolves, dus zijn afwezigheid zal de Wolves misschien een paar extra verlieswedstrijden opleveren. Maar die maken niet het verschil. De sterke center Nikola Pekovic is een veelbelovende speler en power forward Derrick Williams (nummer twee in de draft van 2011) heb ik nog niet afgeschreven.

NdCvD: Met Rubio nog geruime tijd in de ziekenboeg zitten de T-Wolves op dit moment door hun dragende spelers heen. Een NBA-seizoen is lang maar in twee maanden tijd kan een behoorlijke achterstand worden opgelopen. Maar, wellicht zien we wat terug van de oude Brandon Roy en weet Andrei Kirilenko er een aantal AK47 outbursts tegenaan te gooien. Ik hoop en verwacht ook wel een beetje dat Derrick Williams zich nadrukkelijker gaat laten zien tijdens de afwezigheid van Love. Dit is dé kans om zich te profileren. Wolves krijgen het moeilijk, maar gaan het halen.

PH: Zes tot acht weken klinkt op de een of andere manier niet als veel, totdat je bedenkt dat het dan al bijna 2013 is en de Wolves waarschijnlijk zo’n 20 wedstrijden van het seizoen zonder Rubio en Love spelen. Pekovic, Williams en misschien Roy zullen wat games binnenslepen. Wie weet hebben ze wat geluk met Russische roulette (rookie Alexey Shved -wie veel doet denken aan Rudy Fernandez- en Kirilenko) en kunnen ze verassen. Maar voor een zes tot acht seed mét Rubio en Love gaan die eerste verloren wedstrijden ze waarschijnlijk opbreken in de wilde strijd om de 8e play-off plek in het westen.

2. De blessure van Nowitzki kost Mavericks play-offs.

JP: Tijdens een persconferentie gaf Nowitzki aan dat nog niet duidelijk is wanneer hij weer kan spelen. Maar als de voorspellingen kloppen en hij inderdaad minimaal zes weken mist, komt dat neer op zeker zestien wedstrijden. En dat terwijl Dallas al een compleet gerenoveerd team heeft. Zonder de stabiliteit en aanvallende dreiging van Dirk, die vervolgens ook nog eens in zijn ritme moet komen, wordt het denk ik inderdaad een lastig verhaal in Dallas.

NdCvD: Het wordt stuivertje wisselen tussen de Wolves en de Mavs, maar evenals de ploeg uit Minnesota gaan ook de mannen uit Dallas naar de play-offs. De blessure van Dirk zal zeker zijn invloed hebben: in de eerste maanden kun je een behoorlijke achterstand oplopen. Zonder Dirk valt er veel scorend vermogen weg maar in de verdediging worden de Mavs niet echt getroffen. Wellicht veranderd de filosofie even in Dallas en zal men gedurende de absentie van Dirk zich richten op de defense om vanuit daar wedstrijden te gaan winnen. Ze hebben er de spelers voor.

PH: Nee, op dit moment nog niet. Als Beaubois, Collison en Mayo aardig tot goed spelen dit seizoen zie ik ze, als Nowitzki terugkomt rond december, de play-offs wel halen. Maar poe, het blijft een knieblessure voor een 34-jarige speler. Voor hetzelfde geld wordt het december 2013 voordat Dirk terug is, en spelen die guards crappy. Met een front court vol oude spelers die niet (meer) kunnen springen ga je dan niet ver komen. Zoals gezegd, de strijd om die achtste plaats in het westen is erg spannend.

3. De kwaliteit van de bank -het ontbreken daarvan- kost de Lakers een plaats in de NBA Finals.

JP: De Lakers hebben een rampzalige voorbereiding op het nieuwe seizoen, althans wat betreft de oefenwedstrijden: zes verloren, nul gewonnen. Een enquete onder general managers wees echter uit dat de meeste van hen de Lakers toch in de finale verwachten (tegen de Heat) en daar sluit ik mij bij aan. Nash, Bryant, World Peace, Gasol, Howard; ik moet nog steeds knipperen wanneer ik die line-up zie. Kwaliteit genoeg!

NdCvD: Kobe en kornuiten gaan aan de haal met The Larry O’Brien Championship Trophy, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik wel geschrokken ben van de bank. Jamison speelt vooralsnog als een natte krant, Jordan Hill zit in de lappenmand en Robert Sacre is niet voor niets pas als 60e uit de draft komen rollen. Blake zal beter moeten schieten dan vorig jaar evenals Metta World Peace. Lichtpuntje is Devin Ebanks, die het gevecht aangaat met World Peace voor een plek in de startende vijf.  De bank is eigenlijk te smal en Brown heeft nog steeds geen flauw benul wat hij aan het doen is. Maar de startende vijf blijven gezond en gaan met de titel aan de haal.

PH: Jep, maar niet alleen de bank zal de Lakers van de Finals weerhouden, maar ook de starters. De individuele match-ups tegen de Thunder zijn, ook met Howard, een nachtmerrie voor de Lakers. Aanvallend zal het allemaal nog wel gaan, maar defensief komen ze rond de perimeter gewoon te kort. Wie moeten voor LA in vredesnaam de almaar beter wordende Russ Westbrook en James Harden -die gewoon gaat bijtekenen- verdedigen? De Steves? Dat is als jichtige opa’s die proberen hun kleinkinderen weg te houden van de snoepkast.

Met dank aan Jelte Posthumus, Noël de Cocq van Delwijnen en Pieter Horstman.

Lees hier de 3-on-3 van vorige week: Dirk, Cuban & de Mavs.

Ook leuk om te lezen