3-on-3: Uitschieters

Door

Het NBA-seizoen is alweer beland in week zes en daarom is het opnieuw tijd voor een 3-on-3. In deze rubriek reageren wekelijks drie NBA-redacteuren op drie stellingen omtrent een actueel onderwerp. Nadat we vorige week Derrick Rose (:() bespraken, was het deze week wel weer tijd voor (grotendeels) wat leukers. Kunnen de uitschieters van dit seizoen hun lijn doorzetten?

3on3

 

1. De Portland Trail Blazers blijven het hele seizoen bovenin de Western Conference meedraaien.

Portland Trail Blazers v Denver NuggetsJan Willem Zeldenrust (JZ): De ‘Vloek van Portland’ lijkt eindelijk voorbij. In Aldridge al lang een constante factor op hoog niveau, nu met Lillard een ijzersterk tweede wapen. En Nicolas Batum maakt zijn naam als alleskunner ook dit seizoen weer waar. Heerlijk team. Misschien geen top 4, maar lastige eerste ronde voor de topteams.

VIncent van Genechten (VG): Wat is bovenin? De Blazers gaan geen home-court advantage (top 4) in de playoffs afdwingen maar ze zullen wel de playoffs halen en een gevaarlijke klant zijn voor elke tegenstander. De kracht van de Blazers ligt in hun starting 5. Lillard, Matthews, Batum, Aldridge en Lopez werken perfect samen. Hun bank en defense is echter net niet goed genoeg om een topteam te zijn.

Sjoerd Neggers (SN): Ik zal nu niet flauw gaan doen en zeggen dat ik dit allemaal wel aan had zien komen. Feit is dat aan het begin van dit seizoen wel al duidelijk was dat op papier Portland een heel goed team bij elkaar had weten te sprokkelen. Een goede big man (Aldridge) en goede point guard (Lillard) zijn vaak een goede basis om een team om heen te bouwen. Als iedereen heel blijft, gaan ze ver komen dit seizoen.

2. LeBron James gaat dit hele seizoen meer dan zestig procent van zijn schoten raakschieten.Phoenix Suns v Miami Heat

VG: Dat hangt van verschillende factoren af. Puur talent-wise zou LeBron dit vanzelf kunnen. Met Wade en Bosh op volle kracht, zie ik hem dit volledig doen. Probleem is dat Wade zijn knieën rust moet geven en Bosh de ene wedstrijd goed is en de andere niet voor de dag komt. Bovendien is bij een back-to-back champ de zin om tegen de Chalotte Bobcats of Milwaukee Bucks te spelen als eens ver weg. Dus: 60% van zijn 2P%? JA. Van al zijn schoten? NEE (ik gok 57%).

SN: LeBron laat dit jaar weer een LeBron jaar zien. Je zou er bijna aan gaan wennen, terwijl wat hij doet echt niet normaal is. En dan nog weet hij zichzelf uit te dagen en weer op punten te verbeteren. Ik denk niet dat hij dit percentage een heel seizoen vol gaat houden. Zo na de All Star break komt er vast weer het gebruikelijke dipje. Dan komt hij tot een gemiddelde van 53 procent, ook niet slecht natuurlijk.

JZ: LeBron schiet op dit moment net onder de zestig procent. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat hij minder efficiënt gaat worden. De Heat hebben een offense waarbij elke schot bijna een hoog percentage is. James neemt twee schoten minder dan vorig jaar, een teken van een hele specifieke schotselectie.

3. De nr. 4 seed in de Eastern Conference (winnaar Atlantic Conference?) zal meer wedstrijden verliezen dan winnen.

Rudy GaySN: Kan niet anders concluderen dan dat dit gewoon waarheid is. De enige speler die hier eigenhandig wat aan kan veranderen is Rajon Rondo. Als hij goed kan terugkomen bij Boston en het team weer aan het spelen kan krijgen dan zouden ze nog op een positief percentage kunnen komen. Maar is puur theoretisch. Kans is groter dat Rondo in februari weg is bij de Celtics en het seizoen even wordt afgetankt.

JZ: Het oosten is bedroevend slecht. Helaas. Het leek op een sterker jaar, maar niets is minder waar. Zeker na de blessure van Derrick Rose is het een en al Indiana en Miami wat de klok slaat. De rest (watskeburt in New York? Heeft de Big Apple de ‘Vloek van Portland’ overgenomen?) speelt, helaas, voor spek en bonen mee. Het gaat er om spannen, maar uiteindelijk net boven de vijftig procent.

VG: De Eastern Conference suckssssss! Wat een geluk dat de Indiana Pacers de NBA domineren want zonder hen gingen de Heat fluitend naar de Finals. Akkoord, de blessure van Derrick Rose heeft daar ook wat mee te maken maar toch. Naast de Pacers en de Heat is het veld in het Oosten middelmatig tot slecht. Wie weet halen de Bobcats wel de playoffs. Ja, ik heb dat gezegd zonder te lachen.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen