2020 NBA Draft Prospects: point guards

Door

Terwijl de 2020 NBA Playoffs in volle gang zijn, zijn de ogen stiekem toch ook al een klein beetje gericht op eind oktober. Dan vindt namelijk, wat later dan gepland, de 2020 NBA Draft plaats. De komende weken bekijken we per positie de grootste talenten, waarna er ook nog een Mock Draft zal volgen. De prospects worden in verschillende categorieën geplaatst en uitgebreid behandeld. We beginnen in dit artikel met de point guards.


CATEGORIE 1: SUPERSTERREN


Er mag geen twijfel bestaan over welke twee spelers op deze positie over het meest pure talent beschikken: Killian Hayes en LaMelo Ball lieten in high school al magistrale dingen zien, maar in Australië en Frankrijk trokken zij deze lijn door. In de NBL begon LaMelo Ball gedurende het seizoen 2019 steeds beter te spelen en steeds meer volwassenheid te vertonen. Het spelen tegen professionals heeft Luka Doncic bijvoorbeeld ook enorm goed gedaan.

Nou is de NBL natuurlijk qua niveau niet te vergelijken met Real Madrid en de EuroLeague, maar toch. Ball is een scoring en passing guard die de nodige flair met zich meebrengt. Hij is op zijn best wanneer hij zijn dribble skills kan gebruiken om langs zijn tegenstander te gaan en naar de basket te dribbelen. Vervolgens heeft hij de kwaliteiten om zelf te scoren via een lay-up of dunk (want hij is ook een atleet) of een pass te geven en zijn teamgenoten vrij te spelen. Als het effe kan, maakt hij er ook nog een show van.

De meeste twijfel rondom Ball vindt vooral plaats rondom zijn lichaamsbouw, zijn driepuntschot en zijn defense. Over zijn lichaamsbouw kan gezegd worden dat hij qua lengte perfect gebouwd is voor een point guard. Hij mist echter wel wat gewicht en kracht. Kortom: zijn lichaam moet nog volwassener worden. Zijn defense is en blijft zijn grootste zwaktepunt. Dit gaat samen met zijn volwassenheid, iets waar hij tijdens zijn tijd in de NBL grote stappen in heeft gemaakt. Tot slot zijn driepunter, die wel degelijk range heeft. De vraag is echter of hij dit in de NBA consistent kan laten zien. Zijn 25% driepunt-percentage in de NBL laat zien dat hij die consistentie nog niet gevonden heeft.

KILLIAN HAYES

Killian Hayes heeft er twee jaar in Frankrijk en een jaar in Duitsland (+ Euro Cup) opzitten. Hayes is naast het competitie-niveau ook op veel andere manieren te vergelijken met LaMello Ball. Hij is wat minder flashy, maar heeft dezelfde dribble-kwaliteiten en dezelfde skills om vervolgens naar de basket te gaan of een teamgenoot aan het werk te zetten. Ook zijn lichaamsbouw is vergelijkbaar met die van Ball, zij het dat hij wat sterker en volwassener oogt.

Daar waar hij echter wel een voorsprong heeft op Ball is zijn driepuntschot en zijn defense. Hayes is verdedigend veel verder (tevens een steal machine) en schiet de driepunter al wat consistenter. Zeker niet op elite niveau, maar een stuk beter dan Ball. Naast Ball is Hayes dan ook de meest getalenteerde point guard van deze NBA Draft.


CATEGORIE 2: DE GROOTSTE CONCURRENTEN


Want concurrentie is er wel degelijk. Ball en Hayes zijn een garantie op een top 10 a 15 pick, maar er zijn meer point guards die zeker de eerste ronde zullen bereiken. Cole Anthony, Tyrese Haliburton en Nico Mannion zijn de grootste kanshebbers. Wie kijkt naar puur talent zal snel uitkomen bij Nico Mannion. Wie kijkt naar scorend vermogen komt uit bij Cole Anthony en wie een potentiële triple dubble machine in zijn team wil kijkt naar Tyrese Haliburton.

Nico Mannion is zo’n speler die uit zijn voegen barst van het talent. Zijn aanvallende kwaliteiten staan buiten kijf. Enige zorg bij hem (zeker vergeleken met Hayes en Ball) is zijn consistentie. Met 39% van het veld en 34% van de driepuntlijn kunnen we stellen dat hij die consistentie tegen betere weerstand nog niet heeft weten te vinden. Ook verdedigend gezien heeft hij (zeker vergeleken met Hayes) nog flink wat stappen te zetten. Zijn aanvallende kwaliteiten rondom de basket en zijn playmaking zijn echter niet te onderschatten.

ALLESKUNNER EN SCOREND VERMOGEN

Dan is er Tyrese Haliburton, die bij Iowa State afgelopen seizoen een wandelende triple double was. Hij scoorde 15 PPG met 6 rebounds en bijna 7 assists gedurende het seizoen. Daarnaast is hij (vanwege zijn lange postuur en armen) een in potentie fantastische verdediger en schiet hij nu al goed van achter de driepuntlijn (42%). De skinny en wat minder atletische versie van Russell Westbrook met een driepuntsschot. Dat dekt de lading wel zo’n beetje.

Tot slot Cole Anthony. Van Anthony weet je wat je kunt verwachten: veel punten. Zijn playmaking en defense zullen nog grote stappen moeten zetten op het hoogste niveau. Tevens is hij niet de grootste point guard (1.90 M) en schoot Anthony vorig jaar 38% van het veld en 35% van de driepuntlijn. North Carolina was echter extreem afhankelijk van Anthony, dus het aantal (geforceerde) schoten loopt dan ook al vrij snel op. Anthony kan vooral vergeleken worden met Coby White, momenteel speler van de Bulls. Verwacht voor Anthony dan ook een soortgelijke rol in de NBA.


CATEGORIE 3: SOLIEDE SPELERS


Achter dit lijstje met spelers bevinden zich nog veel meer spelers die een goede kans hebben om als point guard (en sommige als shooting guard) gedraft te worden. Echte en ervaren leiders als Tre Jones, Payton Pritchard en Cassius Winston doen het altijd goed bij NBA-teams. Tre Jones is elk seizoen dat hij bij Duke speelde steeds beter geworden en is al een elite verdediger, maar moet nog werken aan zijn driepunter (31.3%). Payton Pritchard en Cassius Winston zijn wat mindere verdedigers, maar betere scorers. Zeker wanneer het einde van de wedstrijd in zicht is zijn ze niet bang om de schijnwerpers te pakken en het team op sleeptouw te nemen. Zowel Jones als Pritchard en Winston zijn echte ‘floor generals’.

SCORING POINT GUARDS

Dan heb je de point guards die misschien meer gebaad zijn bij een stap naar shooting guard. Dit geldt voor Tyrese Maxey, Markus Howard, Devon Dotson en Myles Powell. Allemaal zijn ze gewend om 20 PPG te scoren en allemaal kunnen ze vanaf elke plek van het veld en op welke manier dan ook een basket regelen. Het zijn echter allemaal geen spelmakers of goede passers. Daarnaast zaten Maxey, Howard en Powell bijna allemaal onder de 40% van het veld, wat niet bepaald efficiënt genoemd mag worden. De schotselectie (wat nu nog NCAA-niveau is) moet NBA-niveau worden.

In het geval van Maxey geldt dat hij nog de meeste groei in zich heeft, aangezien hij bij Kentucky met meerdere getalenteerde scorers speelde. Dotson moet, in tegenstelling tot de hiervoor genoemde namen, werken aan zijn driepuntschot. Momenteel is Dotson vooral gevaarlijk als hij naar de basket gaat, iets wat in de NBA als voorspelbaar gezien kan worden. In tegenstelling tot Howard en Powell is Dotson wel een uitstekende en actieve verdediger. Hetzelfde kan gezegd worden van Maxey.


CATEGORIE 4: RUWE DIAMANTEN


Tot slot nog een paar namen die verrassend goed uit de hoek kunnen komen. De meest bekende namen zijn Kira Lewis Jr en Ashton Hagans. Beide spelers speelden bij respectievelijk Alabama en Kentucky al wekelijks in een ijzersterke conference en zullen wat dat betreft wat verder zijn dan de namen hieronder. Echter valt er voor beide nog veel te verbeteren. Daar waar Hagans vooral aanvallend gezien op bijna elke manier nog kan en moet verbeteren (zijn defense is fantastisch), geldt voor Lewis Jr het tegenovergesteld. Bij hem lijkt de offense (ondanks dat hij wel wat efficiënter moet worden) wel onder de knie, maar schort het nog aan de verdedigende kant van de bal.

Theo Maledon, Tyrell Terry en Grant Riller zijn bij het grote publiek waarschijnlijk wat minder bekend. Theo Maledon heeft er inmiddels drie jaar professioneel basketbal opzitten (Frankrijk) en kwam met ASVEL al uit in de EuroLeague (de Champions League van het Europese basketbal). Hij is niet per se de meest atletische guard in deze draft, maar heeft al wel de gave om van elke plek op het veld te kunnen scoren. Hij moet echter nog groeien in het zijn van een floor general en zijn scorend vermogen zal ook wat omhoog gekrikt moeten worden. Vooral naar de basket toe lijkt hij momenteel op zijn best.

TERRY EN RILLER

Tyrele Terry is wat dat betreft een compleet andere speler. De vergelijkingen met Trae Young (qua speelstijl) doen al de ronde. Niet zo gek, want Terry liet bij Stanford zien dat hij range for days heeft. Vorig jaar schoot hij maar liefst 40% van achter de driepuntlijn. Toch is hij ook vrij goed in het driven naar de basket en is tevens zijn consistentie (44% van het veld) al vele malen hoger dan sommige speler die hierboven genoemd werden. Zijn kwaliteiten als spelbepaler zijn, net zoals zijn defense, echter wel iets waar hij als point guard aan moet werken.

De laatste speler die we zullen benoemen is Grant Riller, die eigenlijk meer in de shooting guard-categorie thuishoort. Bij Charleston had hij afgelopen seizoen een puntengemiddelde van 21.9. Voor een relatief kleine guard greep hij ook veel rebounds (6.0) en is hij tevens een uitstekende verdediger. Maar ook Riller zal moeten werken aan zijn kwaliteiten als spelbepaler om als echter point guard gezien te worden.

SPORTAMERIKA PG RANKINGS

1: Tyrese Haliburton | 2: Killian Hayes | 3: LaMello Ball | 4: Nico Mannion | 5: Tyrese Maxey  | 6: Cassius Winston | 7: Payton Pritchard | 8: Cole Anthony | 9: Tre Jones | 10: Marcus Howard

 Photo: Anthony Au-Yeung/Getty Images

Reageer op dit artikel

Je mailadres komt niet op de site te staan.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen