32-in-32: Atlanta Falcons

Door

Divisional Playoffs - Green Bay Packers v Atlanta Falcons

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2014. Deze dag is het de beurt aan de Atlanta Falcons

Terugblik
Zoals eigenlijk voor alle teams die vroeg aan bod komen bij 32 in 32 was 2014 voor de Atlanta Falcons een slecht jaar . Het team liep net de playoffs mis door op de laatste speeldag van het reguliere seizoen te verliezen van divisiegenoot Carolina Panthers. Het tweede losing season op rij (6-10 record) kostte hoofdcoach Mike Smith ook zijn baan. Hij is inmiddels vervangen door Dan Quinn, de voormalig defensive coordinator van de Seattle Seahawks.

Transfers

IN
Allen Bradford LB
Nick Williams WR
Brooks Reed LB
Justin Durant LB
Mike Person G
Leonard Hankerson WR
Adrian Clayborn DE
Phillip Adams CB
O’Brien Schofield DE
Jared Smith OG
Jacob Tamme TE
Tony Moeaki TE
Collin Mooney FB
Tyler Polumbus OT
Chris Chester OG

UIT
Steven Jackson RB
Harry Douglas WR
Justin Blalock OG
Jonathan Massaquoi DE
Sean Weatherspoon LB
Corey Peters DE
Drew Davis WR
Robert McClain CB
Jacquizz Rodgers RB
Zeke Motta S
Dwight Lowery S
Josh Wilson CB
Bear Pascoe TE
Brandan Bishop S
Reid Fragel T
Jordan Mabin CB
Jacques Smith LB
Ronnie Wingo RB
Kyle Miller TE
Prince Shembo LB
Sam Baker OT
Harland Gunn OG
Javier Arenas CB

De opvallendste nieuwe aanwinst is Justin Durant, die overkwam van de Dallas Cowboys. Hij zou maar zo eens de nieuwe leider in de verdediging kunnen worden. O’Brian Schofield, Tony Moeaki en Adrian Clayborn kregen alle drie een jaarcontract en zullen zich moeten bewijzen. Het zwaartepunt ligt bij het verbeteren van de verdediging in Atlanta.

Van de spelers die de Falcons lieten gaan zijn running backs Steven Jackson en Jacquizz Rodgers de meest in het oog springende namen. Rodgers vertrok naar de Chicago Bears, Jackson is momenteel free agent.

NFL Draft

ATL DRAFT

Vic Beasly is door de Falcons gedraft om meteen de pass rush te verbeteren. De verwachting is dan ook dat hij direct een startersrol krijgt toebedeeld. Wide receiver Justin Hardy kon wel eens een dark horse in de aanval worden. Terwijl de tegenstander vooral ogen zal hebben voor receivers Julio Jones en Roddy White kan het maar zo zijn dat Hardy vanuit de slot bal krijgt toegeworpen.

Offense

Ratings zijn van ProFootballFocus en zijn van vorig seizoen of van 2013 wanneer een speler het hele jaar geblesseerd is geweest. Deze ratings zijn een indicatie van de kwaliteit/vorm van een speler en zijn niet meteen een absolute waarde van hoe goed een speler is. Wel geven zij, zoals gezegd, een goede indicatie van waar de betreffende speler staat in vergelijking met zijn collega’s. Spelers die nog een rookie zijn of waar niet genoeg data van is, hebben daardoor ook geen PFF Rating.

ATL OFF

Quarterback Matt Ryan kan ook dit jaar weer de bal kwijt bij twee uitstekende receivers. Roddy White en vooral Julio Jones behoren tot de besten in de league. Het grootste probleem is dat ze allebei nogal blessuregevoelig zijn en derhalve relatief weinig samen binnen de lijnen te staan. Daar komt bij allerminst zeker is dat de offensive line zich staande zal houden in het NFL-geweld. Hoe de running game zich zal ontwikkelen dit seizoen is nog maar de vraag. De voorgaande seizoenen waren de Falcons behoorlijk pass heavy en dat lijkt ook dit seizoen weer zo te zijn.

Interessant zal het zijn te zien of receiver Leonard Hankerson, die als groot talent gezien wordt, veteraan Roddy White van snaps af weet te houden.

Defense

ATL DEF

De nieuwe hoofdcoach, Dan Quinn, is een voormalig defensive coordinator en de Falcons zullen na de dramatische optredens van de verdediging in 2014 er alles aan doen de defensie sterk te verbeteren. Justin Durant, Vic Beasly en Jalen Collins lijken daarin de belangrijkste rollen te gaan vervullen. Geluk bij een ongeluk is voor de Falcons dat de divisie waarin ze spelen misschien wel de minst sterke van de NFL is, zelfs een zwakke verdediging wordt binnen de NFC South niet direct afgestraft.

Prognose
De Falcons zullen dit jaar niet veel beter zijn dan voorgaande jaren. De offense is op papier potent met Jones en White, maar hopeloos uit balans en zonder dreiging vanuit het backfield. De verdediging lijkt in een rebuild-fase te zitten, dus daar hoeven we ook geen wonderen van te verwachten.

Record: 6-10

Ook leuk om te lezen