’04 Red Sox zijn inspiratie voor Celtics

Door

Nog nooit is een NBA team van een 3-0 achterstand in een best-of-seven serie teruggekomen om vervolgens de serie te winnen. Tot oktober 2004 was dat ook het geval in de MLB. Toen stonden de Boston Red Sox met 3-0 achter tegen de New York Yankees in de play-offs. Het onwaarschijnlijke gebeurde: de Red Sox wonnen Game 4 in extra innings en wisten vervolgens nog drie wedstrijden te winnen. De Boston Celtics zijn nu op de helft van dat huzarenstukje, maar wat het extra interessant maakt is: ze doen het tegen de New York Knicks.

De 2004 Red Sox zijn legendarisch. Niet alleen deden ze tegen de Yankees iets wat nog nooit eerder gedaan was, ook rekenden ze af met al hun demonen door voor het eerst in 86 jaar de World Series te winnen. ESPN maakte er één van de mooist 30-for-30’s van: Four Days in October:

Zo wanhopig als de Red Sox toen waren zijn de Celtics natuurlijk nog lang niet, maar de parallellen zijn onmiskenbaar.

Dat vindt ook Celtics coach Doc Rivers, die goed bevriend is met toenmalig Red Sox manager Terry Francona. En hij heeft het overgebracht op één van zijn veteranen, Jason Terry:

“Als we de volgende wedstrijd winnen is alles mogelijk. We zijn ons erg bewust wat er tussen de Red Sox en de Yankees gebeurde. Als dit gebeurt zal het hetzelfde zijn. De Red Sox hebben destijds historie geschreven. Is dat motivatie voor ons? Het helpt zeker, maar dat alleen gaat ons de serie niet laten winnen.”

Zoals eerste honkman Kevin Millar voor Game 4 zei in 2004 (ook in de bovenstaande 30-for-30 te zien): “Vanavond is heel belangrijk. In Game 5 hebben we Pedro Martinez en in Game 6 Curt Schilling als starters. En in Game 7 kan het alle kanten op gaan.”

En een andere legendarische quote: “Don’t let us win Game 5!”

Dat hebben de Celtics inmiddels ook gedaan. Het zijn nog steeds de Knicks die alleen maar kunnen verliezen. En nu de namen van Millar, Martinez en Schilling genoemd zijn bekruipt iedere Bostonian het gevoel: deze serie is nog lang niet klaar.

Ook leuk om te lezen